Fyns Politi: Stigende aggressivitet i bandemiljøet

Fyns Politi kæmper med den stigende aggressivitet i bandemiljøet.
Fyns Politi kæmper med den stigende aggressivitet i bandemiljøet.

Black Army er blevet mere aggressive. Fyns Politi ligger inde med oplysninger om, at Black Army afpresser erhversdrivende for penge, hvor repressalierne er voldsomme, hvis de forretningsdrivende ikke betaler. Fyns Politi mener, der er tale om et nyt og mere aggressivt adfærdsmønster.

-Det nye for os er, at man opsøger folk på en meget mere aggressiv måde. Der er sket et skift i den måde, man gør det på, siger lederen af Fyns Politis afdeling for organiseret kriminalitet, Thomas Anderskov.

-Der er nogle voldelige metoder, som er helt utrolige. Sådan noget som at ødelægge tænder, banke tænder væk og brændemærkning. Vold er det middel, man bruger, fortæller sociolog fra Syddansk Universitet Dominique Bouchet om blot nogle af de voldelige metoder, banderne tager i brug. Dialogen eksisterer ikke i bandemiljøet siger Bouchet.

Læs også: DF kræver et års ubetinget fængsel for sygehusballade

BANDER I ODENSE

Black Army
Hells Angels
Bandidos
AK81 (HA)
Devils Choice (HA)

Sociolog: Bander løser problemer med vold

Fyns Politi mener, den eskalerende vold får anmeldelserne til at udeblive. Ingen medlemmer fra Black Army er endnu blevet sigtet for pengeafpresning, og det skyldes, at vidnerne ikke tør stå frem.

-Vi står i en pudsig situation. Vi er vidner til nogle oplysninger, som vi ikke kan give ud dels på grund af efterforskningen og dels på grund af kildebeskyttelse. Sådan som lovgivningen er nu, så er det den mulighed, vi har at arbejde med, siger Thomas Anderskov.

Det nye for os er, at man opsøger folk på en meget mere aggressiv måde. Der er sket et skift i den måde, man gør det på

Thomas Anderskov, leder af Fyns Politis afdeling for organiseret kriminalitet

-Banderne har en indre logik, hvor de løser deres problemer med vold. De kan ikke styre det selv, og andre kan ikke styre dem. Det er det, der er problemet, udtaler Dominique Bouchet.

En evig krig

-Logikken i den måde hvorpå de får deres selvforståelse, deres identitet og deres måde at fungere på, det ender altid med, at det skal gå ud over tilsvarende bander, lyder det fra Dominique Bouchet, der præciserer, at den aggressive adfærd blandt banderne ikke rammer uskyldige mennesker, som man eksempelvis så i starten af dette århundrede, hvor uskyldige mennesker blev slået ned på gaden, fordi unge bandemedlemmer skulle bevise deres værd. Det er nu dem, der har skabt deres egen bande, siger Dominique Bouchet.