Grønland fravalgt til VM i håndbold

Det grønlandske håndboldlandshold er blevet fravalgt til VM i håndbold. Foto: Privat

Under normale omstændigheder skulle nationer som Grønland og USA have dystet om den enkelte plads til VM i en kvalifikationsturnering her i efteråret. Corona-situationen har dog betydet, at kvalifikationen er aflyst. Efter lang ventetid valgte håndboldens øverste internationale organ, IHF Council, at give pladsen til USA.

– Der kan helt sikkert ligge et argument i, at IHF vil udbrede håndbolden. Problemet er bare, at her er det så tydeligt, at det drejer sig om økonomiske og kommercielle interesser også.

Sådan lyder vurderingen fra analytiker ved Idrættens Analyseinstitut med fokus på sport og politik ved Play the Game, Stanis Elsborg, om at IHF giver USA pladsen til VM i 2021.

Vi har et land, som ingen håndboldhistorie har. I øvrigt har de ingen håndboldspillere, så at man må på sociale medier for at finde dem, det er ret grotesk.
Analytiker ved Idrættens Analyseinstitut, Stanis Elsborg

Det nordamerikanske og caribiske håndboldforbund, NACHC, havde foreslået, at pladsen skulle gå til den bedst rangerede nation fra forrige panamerikanske mesterskaber. Her var Grønland bedst rangeret.

Den manglende mulighed for at spille kvalifikation ærgrer den grønlandske landsholdspiller Akutaaneq Kreutzmann, der øjnede Grønland gode chancer for at komme med til VM i håndbold.

– Det var en god mulighed for os. Vi spiller faktisk bedre håndbold end de andre nationer. Ikke for at snakke dårligt om dem, men vi følte altid, at vi havde en chance for at slå de hold. Vi har ikke nogen chance for at slå Argentina eller Brasilien. Det sker meget, meget sjældent. Så vi havde bedre muligheder i Nord- og Mellemamerika.

USA’s store kommercielle potentiale blev afgørende

Det internationale håndboldforbund startede for nogle år siden projektet ”new market project”, der skulle sikre håndboldens udbredelse globalt. Det blev afgørende for, at USA fik billetten til VM i håndbold.

I organet IHF Council, der traf beslutningen, sidder den danske delegerede Per Bertelsen. Han har ikke ønsket at kommentere på beslutningen til NetAvisen, men henviser til IHF Councils pressemeddelelse.

Her kan man læse nogle af de vigtigste begrundelser. I pressemeddelelsen står der, at USA er en vigtig nation for håndboldens globale udvikling. Landets store befolkningstal har sat gang i en strategi for at accelerere og udvide håndbolden i USA. Et større seertal globalt, der skal sikre, at håndbolden forsat er en olympisk sportsgren.

Men sportsligt er USA langt fra en nation som Grønland. Akutaneeq har i sine 13 år på landsholdet aldrig tabt en kamp til USA. Det har også vagt stor forundring hos Akutaneeq og andre, da man på USA Team Handball’s hjemmeside kunne læse, at amerikanske borgere kunne sende en 15-minutter audition-video, hvis de ønskede at komme på hold og forsvare nationen til VM i håndbold.

– Når de skal finde spillere gennem Twitter og auditions, så tænker man sit. Det er ikke sådan man gør. Det er en meget, meget mærkelig situation, siger Akutaneeq Kreutzmann.

Det underminerer sporten

IHF’s argument for at ville udbrede håndbolden til flere, og at man derfor valgte at give pladsen til USA, går udover det sportslige ved slutrunden. Det bør være de bedste hold, der deltager, hvis man spørger Stanis Elsborg:

– Jeg synes ikke, at argumentet fra IHF-præsidenten Hassan Moustafa holder. Det underminerer selve sporten, der er bygget op omkring en meritokratisk tankegang, at den bedste vinder. Det underminerer man helt her og dækker sig under corona-krisen.

Han uddyber, hvordan det for ham er ret tydeligt, at beslutningen handler om økonomi, da USA ikke er en håndboldnation.

– Vi har et land, som ingen håndboldhistorie har. I øvrigt har de ingen håndboldspillere, så at man må på sociale medier for at finde dem. Det er ret grotesk. Så jeg kan ikke se, at der skulle være andre end økonomiske og kommercielle tanker bag beslutningen, siger Stanis Elsborg.

Indbyrdes resultater mellem USA og Grønland

  • 2016: Grønland vinder 37 – 30
  • 2014: Grønland vinder 43 – 32
  • 2012: Grønland vinder 27 – 36
  • 2006: Grønland vinder 30 – 29
  • 2004: Grønland vinder 27 – 21
  • 2002: Grønland vinder 27 – 7

Kilde: Rasmus Boysen – Twitter

Sådan gjorde jeg: På baggrund af nyheden om, at IHF valgte USA til VM i håndbold valgte journalisten at dække historien. Interviewene med Stanis Elsborg og Akutaaneq Kreutzmann er foretaget over telefonen. Per Bertelsen blev ringet op, men sagde til Netavisen, at han ikke ønskede at kommentere på sagen. Derfor inddrages pressemeddelelsen. 

One Response to "Grønland fravalgt til VM i håndbold"