Grønlandsk håndboldlandsholdspiller om fravalg: ”Respektløst” og ”unfair”

Den grønlandske landsholdspiller Akutaaneq Kreutzmann føler, at beslutningen om, USA skal til VM i 2021 i stedet for Grønland er uretfærdig. Foto: Privat.

Beslutningen om, at Grønland er blevet fravalgt til VM i herrehåndbold til fordel for USA, falder ikke i god jord hos det grønlandske håndboldlandshold.

– Det er lidt respektløst over for os. Vi har været med hver eneste gang, opført os ordentligt og bare spillet håndbold. Vi har kæmpet i hver eneste kamp. Og så bliver vi bare lidt respektløs behandlet, fordi vi som land ikke har nok penge, og så tager de bare nogle andre med.

Sådan lyder kritikken fra den grønlandske håndboldspiller Akutaaneq Kreutzmann, som altså må vinke farvel til drømmen om VM.

Det er jo den største drøm, man har som håndboldspiller at komme til VM og repræsentere Grønland. Det er det ultimative mål, som jeg altid har haft.
Grønlandsk håndboldlandsholdsspiller, Akutaaneq Kreutzmann

Kvalifikationen blev aflyst af corona

Den nordamerikanske og caribiske kvalifikation til VM i håndbold er blevet aflyst på grund af corona, og i den forbindelse har IHF valgt at give den enkeltstående VM-plads til USA med begrundelsen om, at det er en interessant nation for håndboldens udvikling globalt set.

Men den forklaring er ikke fair, mener Akutaaneq Kreutzmann.

– Hvis bare vi havde spillet om det. Hvis vi så havde tabt, havde det jo været helt fair. Så har vi kæmpet for det. Men man sidder med en tom følelse, når man bliver fravalgt på denne måde på grund af potentielt kommercielle indtægter. På den her måde er det ret unfair, siger han.

Akutaaneq Kreutzmann har spillet for det grønlandske håndboldlandshold i nu 13 år, hvor han fik sin debut som blot 18-årig. I den periode har han mødt USA en del gange.

IHF vigtigste begrundelser for at vælge USA

    • USA er en vigtig nation for håndboldens globale udvikling.
    • Grundet landets størrelse er der igangsat en strategi for at accelerere håndboldens udvikling i landet. Med fokus på at Tv-publikummet skulle vokse globalt, hvilket vil hjælpe til bevare håndboldens status som en Olympisk sportsgren.
    • Der var fra start af et særligt fokus på at USA var et stort marked.
    • Da Los Angeles (USA) er hjemby for OL i 2028, så bør det være et mål at værtsnationer har et stærkt hold

Kilde: Pressemeddelse fra IHF

– Jeg har aldrig tabt til USA. Vi har altid vundet rimelig sikkert over dem, siger han.

Den største drøm at komme til VM

Som 16-årig kom Akutaaneq Kreutzmann til Danmark, hvor han blev i en del år. Her fik han sin håndboldopdragelse og har i flere år spillet håndbold på højeste og næsthøjeste niveau i Danmark. Men et ville have været noget helt specielt at repræsentere Grønland til et verdensmesterskab.

– Som håndboldspiller er jo den største drøm at komme til VM og repræsentere Grønland. Det er det ultimative mål, som jeg altid har haft. Jeg har spillet i Danmark i mange år, et smut til udlandet, men jeg mangler bare det VM for herrehold, siger han.

“Det må ikke ske for andre”

For Akutaaneq handler det ikke om, at det er Grønland, der er blevet fravalgt. Han er bange for, at små håndboldlande bliver valgt fra, da de ikke er kommercielt interessante nok.

– Det er ikke bare fordi det os, men det er vigtigt, fordi det kan ske for andre små nationer. Vi har ikke ondt af os selv. Det må bare ikke ske for andre i fremtiden. Det er svært for en lille håndboldnation, når man bliver fravalgt. Det gør lidt ondt.

Beslutningen om at give USA pladsen til VM i håndbold blev truffet i IHF Council. Her sidder den danske delegerede Per Bertelsen. Han ønskede ikke at kommentere på beslutningen til Netavisen, men henviste i stedet til IHFs pressemeddelelse. I pressemeddelelsen lægger IHF vægt på, at USA er en vigtig nation for håndboldens udvikling globalt. Landets store befolkningstal har sat gang i en strategi for at accelerere og udvide håndbolden i USA.

Læs også: Håndboldtræner efter stævneaflysning: Fællesskab og håndboldkultur skaber selvstændige børn

Sådan gjorde jeg: Efter nyheden omkring fravalget af Grønland til VM i håndbold, så lavede jeg et længere interview med Akutaneeq Kreutzmann over telefonen. Per Bertelsen blev kontaktet for en kommentar, men ønskede ikke at kommentere på sagen.