Nu skal de såkaldte puttemiddage bekæmpes med yderligere tiltag. Sådan lyder det fra Øregård Gymnasium. Her fortæller Victor Jardorf, som er en del af elevrådet, at man på gymnasiet har indført tiltag for at undgå at puttemiddagene bliver afholdt.
– Skolen er begyndt at indføre sanktioner for dem, der afholder og deltager til puttemiddagene. Det er for eksempel, at man resten af skoleåret ikke må deltage i sociale arrangementer som gymnasiefester, siger han.
En ‘puttemiddag’ er en middag, hvor fro eksempel 3.g-piger inviterer 1.g-drenge til middag og omvendt. Et fænomen, der i offentlig tale er bedre kendt som puttemiddage. Navnet kommer af, at man som 1.g’er er en “putte”.
Puttemiddage kom i mediernes søgelys, da tidligere gymnasieelev, Anja Leighton, stod frem i 2018 og fortalte om sine oplevelser til en puttemiddag, hun som 1.g’er, i 2016, deltog i på Rungsted Gymnasium i Nordsjælland. Efter Anja Leighton stod frem, kom flere unge frem med deres egne oplevelser. Udvælgelse af de pæneste piger og drenge. Konkurrence om hvem der kan få en agurk længst ned i halsen. Dresscode der kun tillader rødt undertøj, hvid skjorte og sort nederdel. Dette er blot nogle af de beretninger, der kom frem om puttemiddagene i 2018.
Anne Sophie Sadolin, tidligere elev på Øregård Gymnasium i Gentofte, kan tydeligt huske puttemiddagene.
– Jeg fik først og fremmest at vide, at jeg skulle slå op med min kæreste, hvis jeg ville med, fortæller hun.
Lovhjemmel til at sanktionere
Ifølge Birgitte Hansen, vicerektor på Øregård Gymnasium, har de fået en mulighed for at have indflydelse på, hvad eleverne laver uden for skoletiden. I Børne- og Undervisningsministeriets studie- og ordensregler er det tilføjet, at man gerne må sanktionere mod adfærd uden for skoletiden, der har indflydelse på skolegangen.
– Her kan man med god ret sige, at puttemiddage nogle gange har indflydelse på skolegangen, siger Birgitte Hansen.
Metoden er afprøvet én gang, da ledelsen på Øregård Gymnasium fik nys om, at nogle piger havde inviteret nogle drenge til en puttemiddag. Både dem der deltog, og dem der inviterede til puttemiddagen, blev udelukket fra skolens sociale arrangementer året ud.
Børne- og Undervisningsministeriets nye regler giver dermed Øregård Gymnasium mulighed for at slå hårdere ned på puttemiddage.
I september 2018 i kølvandet på den store mediedækning af puttemiddagene skrev Styrelsen for Undervisning og Kvalitet blandt andet følgende til alle landets gymnasier:
– Det er styrelses forventning, at skolerne også er klar til konkret at tage de nødvendige sanktioner i brug i forhold til adfærd, der har haft direkte indflydelse på undervisningsmiljøet, herunder ordenen og samværet på skolen, f.eks. udelukkelse fra konkrete eller typer af arrangementer på skolen, herunder skolefester, samt i alvorlige tilfælde bortvisning fra uddannelsen.
Gymnasiet i tal
* I sommeren 2020 forlod 67.600 unge grundskolen
* 72 procent af dem har søgt en gymnasial uddannelse
* I Danmark er der 177 uddannelsesinstitutioner
Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening (gl.org).
danskegymnasier.dk
I en mail til NetAvisen skriver Børne- og Undervisningsministeriet nu følgende:
– Svaret er ja, men kan godt sanktionere opførsel i fritiden, hvis det har uheldig indvirkning på undervisningsmiljøet. Bemærk dog, at det skal sikres, at de enkelte gymnasiers lokale studie- og ordensregler skal nævne, at man vil gribe ind overfor sådanne arrangementer, og at ledelsen skal sikre, at sanktionen er ”rimelig og relevant” ift. den konkrete adfærd.
Læs også: Stress og ensomhed blandt københavnske gymnasieelever
Foregår også andre steder
Puttemiddage er langt fra kun noget, der foregår på Øregård Gymnasium. På nabogymnasiet, Ordrup Gymnasium har man også kendt til det. Ifølge rektor Søren Helstrup gør man hvert år meget ud af at snakke med nye elever for at prøve at forhindre, at disse arrangementer finder sted. I den forbindelse har man også indført sanktioner, som fremgår af gymnasiets studie- og ordensregler.
Om tiltagene har hjulpet i år, er dog ikke til at sige. Det skyldes, at der ikke er blevet afholdt nogle sociale arrangementer i år grundet Covid-19. Men Victor Jardorf tror på, at det bliver en realitet næste år. Birgitte Hansen udtaler også, at Øregård Gymnasium vil fortsætte med sanktionerne.
– Det er noget, vi vil fortsætte med, hvis vi bliver bekendt med det.
Sådan gjorde vi: Baggrunden for historien bunder i en personlig undren over den manglende belysning af, om puttemiddage stadig findes. Især i kølvandet på den anden bølge af #MeToo. I den forbindelse fik journalisten kontakt til en fra elevrådet på Øregård Gymnasium, som kunne fortælle om nogle nye tiltag fra gymnasiets side. Jeg tog kontakt til Øregård Gymnasium, som var begyndt at sanktionere mod puttemiddage grundet nogle regler fra Børne- og Undervisningsministeriet. Dem tog jeg også kontakt til for at undersøge disse regler. Derudover tog jeg også kontakt til et andet gymnasium, for at undersøge om de også havde indført sanktioner.