Fem ting du skal vide, når dit barn starter i et fritidsjob

Supermarkederne er de mest populære arbejdspladser blandt de unge. Her arbejder 32,1 procent af unge med et fritidsjob.
Foto: Emilie Hagen Rieder

Nogen sætter varer på plads i det lokale supermarked, andre har en avisrute eller vasker op på en restaurant. Fritidsjobs findes der mange af, og de seneste tal fra Danmark Statistik viser, at 31,5 procent af danske unge i alderen 13-17 år har et fritidsjob. Supermarkeder er den mest populære arbejdsplads blandt de unge. Her arbejder cirka 32,1 procent af de unge med fritidsjob, viser tal fra Danmarks Statistik.

Men ligegyldigt hvilket job man har som ung, så kan det være svært at navigere rundt i de regler og krav som arbejdspladsen stiller. Derfor kan du som forælder hjælpe dit barn på vej ved at huske dem på disse fem ting.

1. Kom forbi til en snak – uden forældre

Det er vigtigt, at dit barn viser interesse i arbejdspladsen og dukker op til en samtale. For Kenneth Elmbæk, som er købmand og ejer af Rema 1000 i Greve Landsby, har det en stor betydning, for hvem han vælger at ansatte som ungarbejder.

– Det jeg går op i er, at de selv kommer ind, og at man kan få sig en snak med dem. De skal lige vise ansigt, og meget gerne uden forældrene, der står ved siden af, siger Kenneth Elmbæk, som står for ansættelse af ungarbejdere i sin Rema 1000-butik i Greve Landsby.

Han tilføjer, at han i samtalerne kan mærke, om der er en kemi, og om den unge virker rar og udadvendt. Det er to kvaliteter, han vægter højt hos sine medarbejdere. Efter en kort samtale kan han hurtigt vurdere, om den unge er et godt match til at arbejde i hans butik.

Læs også: Forening på Amager vil hjælpe unge i job

2. Mød til tiden

Det siger nok sig selv. Skal man møde kl. 16, så møder man ikke ind kl. 16.15. Det er vigtigt, at de unge fra start lærer at møde til tiden, mener Kenneth Elmbæk.

– Vi kræver selvfølgelig, at de møder til tiden. Hvis de vil have lov til at gå til tiden, så kræver det jo, at de selv kommer, når deres vagt starter, så den de afløser kan få fri, siger han.

3. Sørg for at dit barn får en ansættelseskontrakt

Selvom dit barn skal ud og stå på egne ben, så husk dem på, at de skal have en ansættelseskontrakt fra deres arbejdsplads.

– En ansættelseskontrakt kan få kridtet banen op, så der er styr på spillereglerne mellem arbejdsgiveren og den unge, siger Jon Henningsen, der er ungdomskonsulent hos fagforeningen HK.

Han vejleder både unge, deres forældre og virksomheder i reglerne på arbejdsmarkedet. Han er også en del af Jobpatruljen i HK, der gennem rådgivning hjælper de unge godt fra start i deres nye fritidsjobs.

– Det kan kun anbefales, at man altid sørger for at få en ansættelseskontrakt. Hvis man fx ikke arbejder under overenskomst, så kan man få en ansættelseskontrakt, hvor der alligevel står, at man får 68 kroner i timen, siger han.

Jon Henningsen anbefaler, at man læser ansættelseskontrakten igennem sammen med sit barn, inden den bliver underskrevet, for at sikre sig imod, at en kommende arbejdsgiver stiller urimelige krav.

Læs også: Over halvdelen af unge fritidsjobbere får ikke løn under sygdom

4. De unge skal være fleksible

For Kenneth Elmbæk, der er ejer af Rema 1000 i Greve Landsby, er det vigtigt, at de unge kan være fleksible, når det gælder om at tage vagter. 

Det er vigtigt, at man afstemmer, hvor meget de kan arbejde. Når de har fester, kærester, fødselsdage og andre ting, så er det begrænset, hvor fleksible de i virkeligheden er, siger han.

Han forventer, at den unge kan være fleksibel, da han som ejeren af butikken er afhængig af, at der altid er nogen til at betjene kassen og fylde varer op på hylderne.

Kenneth Elmbæk forventer, at de unge kan passe deres vagter, selvom de har mange aftaler og ting, de gerne vil i deres fritid.

– De skal forstå, at det er et arbejde. Forældrene skal ikke komme ned og sige, at Peter skal have fri på lørdag. For Peter har altså et arbejde, som han skal passe, siger Kenneth Elmbæk.

5. Snak med dit barn om deres arbejdsdag

For mange unge handler det at have et fritidsjob først og fremmest om at få penge ind på kontoen. De unge tænker ikke over forholdene på arbejdspladsen, og om arbejdsgiveren overholder reglerne, siger han.

Snak med dit barn hen over aftensmaden. Hvis man begynder at spørge interesseret ind til, hvordan arbejdsdagen har været, så kan man som forældre måske opdage, hvordan ens barn har det på arbejdspladsen, og om reglerne bliver overholdt, siger Jon Henningsen.

 

Sådan gjorde vi: Journalisten kontaktede fagforeningens HK og foretog et telefonisk interview med en ungdomskonsulent. Journalisten kontaktede også ejeren af Rema 1000 i Greve og foretog et telefonisk interview med ham om hans overvejelser ved ansættelse af ungarbejdere.