Hærværksmænd mørklægger dele af Nivå

Forleden var der igen ingen lys i lygtepælene i området omkring Nivå Centralskole grundet hærværk. Et større området blev mørklagt. Foto: borger i Nivå der blev ramt af lysmangel

Marts var en mørk måned – ikke mindst for borgerne i Nivå.

Sidst på måneden kunne beboere omkring Nivå Centralskole nemlig konstatere, at lygtepælene stod slukkede i aftenmørket.

– Vi beklager, at dele af Nivå er uden lys om natten. Det skyldes desværre hærværk på de skabe, der tænder lys i Nivå. Og hærværket er gentagende, skrev Fredensborg kommune på deres hjemmeside forrige fredag.

Det er et stort område, hvor specielt Nivå Bymidte rammes af mangel på lys, og det er ikke første gang.

Læs også: Lysere tider på vej til kommunens gader og stier?

Mistanke om lyssky forretninger

Hans Peter Brandstrup, som er projektleder ved selskabet Verdo, der står for vedligeholdelse af blandt andet lys i området, fortæller:

– Vi har haft nogle episoder, hvor vores tændskabe er blevet slukket om natten. Der er nogle uvedkommende, der har haft adgang til at åbne for skabene og slukke for strømmen. Det mørklægger større områder.

Han fortæller, at skabene i øjeblikket åbnes med trekantnøgler, og de er ikke helt lette at få fat i. Derfor er det muligvis nogen, der har en sådan nøgle, som åbner skabene og piller ved dem, når det er mørkt.

– Vi har en mistanke om, at det er noget lyssky forretning. Men politiet er underrettet. Det er dog ikke første gang, som jeg siger, fortæller Hans Peter Brandstrup videre.

Verdo er allerede i dialog med kommunen om, hvordan de kan forebygge hærværket i fremtiden.

Kommune: Nye nøgler skal løse problemet

Morten Skibstrup Nikolajsen, som er projektleder i Fredensborg kommune, fortæller, at de blandt andet overvejer at udskifte nøglesystemet.

– Folk åbner netop skabene, og så betjener de dem selv lidt, som de har lyst til. Og det gør så, at der kan være områder uden lys.

Han forklarer, ligesom Hans Peter Brandstrup, at et udskift af nøglesystemet muligvis kan løse problemet fremadrettet: – Det forebyggende, hvis man kan kalde det det, er netop at skifte fra den her trekantnøgle til en rigtig nøgle. Det er den ene ting. Og så vil vi undersøge, om ikke vi kan sætte en kontakt i skabet, sådan at, når nogen åbner det, får vi en alarm.

De håber på, at et alarmsystem vil betyde, at de kan komme den tilbagevendende kriminalitet nærmere. På den måde er det i hvert fald muligt at spore sig mere konkret ind på, præcis hvor og hvornår hærværket finder sted.

– Politiet er både opmærksomme på kriminalitet i området, og at der bliver slukket for lyset. Der ligger jo en skole i området, så man er klar over, at man skal være ekstra opmærksom. Det kunne jo være, at det var nogen af skolens brugere, som deltager i de lyssky aktiviteter. Det ved vi ikke, siger han.

Morten Skibstrup Nikolajsen oplyser desuden, at kommunen endnu ikke har en konkret dato for, hvornår alarmsystem og nøgleskift finder sted.

Vi har kontaktet Nordsjællands politi, der ikke vil kommentere på anmeldelserne fra Verdo.

Sådan gjorde vi: Jeg så beskeden på Fredensborg kommunes hjemmeside og på en facebook side for Nivå. Jeg kunne se, at der var flere borgere, der var utilfredse. Derefter foretog jeg en række telefoninterviews med Verdo, kommunen og kommunalpolitikere. Jeg har derudover været i kontakt med Nordsjællands politi både skriftligt og mundtligt.