Offentligt toilet i Helsinge smadret: »Det bliver en dyr omgang«

Toilet
Helsinges borgere fik sig et chok, da de så hærværket på det nye offentlige toilet ved V. P. Pladsen. Toilettet var overmalet med graffiti, låsen og interiøret var ødelagt. Foto: Freja Midjord Holfelt

Skal du til Helsinge i den nærmeste fremtid, er det en god ide, at du tisser af hjemmefra. Det offentlige toilet er nemlig ikke tilgængeligt for nuværende, efter det er blevet udsat for voldsomt hærværk. Toilettet var en del af kommunens indsats for at forbedre faciliteterne i byen, men efter ødelæggelserne har en tung sky af frustrationer lagt sig over Helsinge.

Der er tale om ødelæggelser, der ikke kan reddes uden hjælp udefra. Derfor vil det ifølge formanden for Klima, Teknik & Miljø, Brian Lyck Jørgensen (O), blive en dyr omgang hvis skaderne skal fikses.

–  Jeg er i dialog med økonomiudvalget for at finde ud af, præcis hvor meget det vil koste. Men det er klart, at det bliver dyrt. Alt er jo ødelagt. Vi skal have ny håndvask, nyt toilet og der skal tilkaldes håndværkere, siger han.

Hærværk
På toilettet er der efterladt et brændemærke, hvor sæbedispenseren før hang. Spejlet og væggen er malet med sprittusch. Foto: Freja Midjord Holfelt.

»Vi har set hærværk før, men det her er voldsomt«

Det er dog ikke første gang, at dette toilet er blevet udsat for hærværk. Brian Lyck Jørgensen (O) fortæller, at håndvasken før er blevet ødelagt, og at der generelt har været mindre hærværk på toilettet tidligere. Dette hærværk er dog det værste, byen hidtil har set, og det bekymrer Brian Lyck Jørgensen (O), der ellers har et håb om at få sat flere offentlige toiletter op i kommunen.

– Jeg synes jo, at det er ærgerligt, når alle står og skriger på flere offentlige toiletter, at de så bliver ødelagt efter så kort tid. Det er jo skatteborgernes penge, der betaler dem, og nu skal betale skaderne. Jeg så jo gerne, at vi fik flere toiletter op rundt i kommunen, men efter denne situation mister man lysten, siger Brian Lyck Jørgensen (O).

Hærværk
Puslebordet er knækket og overtegnet med blå og sort tusch. I kanten er der efterladt hvad der ligner ekskrementer. Foto: Freja Midjord Holfelt.

Frustrationerne er mange

Brian Lyck Jørgensen (O) er ikke den eneste, der er frustreret over hærværket på toilettet. Også byens borgere har været aktive i debatten på Facebook, hvor de har diskuteret løsninger på problemet. En af borgerne har valgt at stå anonymt frem af hensyn til at undgå konflikt med dem, der har begået hærværket.

Selvom kommunen allerede har pådraget sig ansvaret for reparationerne, mener vedkomne ikke, at det er deres ansvar alene. Tværtimod opfordres der til, at byens borgere sammen skal finde ud af, hvordan situationen skal håndteres.

Så meget lyder straffen på, hvis du begår hærværk

  • Ifølge Straffeloven paragraf 291 kan hærværk straffes med bøde eller fængsel på optil 1 år og 6 måneder.
  • Straffen kan stige til fængsel i 6 år, hvis der begås systematisk eller organiseret hærværk.
  • Hvis gerningsmanden før er fundet skyldig i andre sager, kan straffen også stige til 6 år.
  • De konkrete straffe afhænger af omstændighederne i den enkelte sag.
  • Gerningsmanden skal udover straffen betale erstatning for dét, der er ødelagt.

Kilde: Retsinformation.dk

Løsningsforslagene til forebyggelse af hærværk på toilettet hober sig op

I Facebook-gruppen ”Os der bor i Helsinge” har flere borgere fordret til, at der skal sættes en form for lås på toilettet. Blandt andet har en borger foreslået, at man kan indføre et SMS-kode system på døren, så toilettet skal låses op gennem telefonen. Det mener Brian Lyck Jørgensen (O) dog ikke er den rette løsning.

– Der findes alle mulige teknologiske løsninger. Det er bare ikke alle borgere der er lige stærke i det, og det bliver måske lidt for omfattende, når det er i en by som Helsinge. Jeg tænker, at den bedste løsning er at låse toilettet af om natten, siger han.

Læs også: Bilhærværk fortsætter på Vesterbro: 22-årig anholdt

Toilettet vil snart blive repareret

Er du borger eller besøgende i Helsinge, kan du forvente, at toilettet sandsynligvis er tilbage i ny stand om syv til 14 dage. Tidshorisonten afhænger af, hvornår Brian Lyck Jørgensen (O) får en melding retur fra økonomiudvalget. Toilettet vil dog blive repareret, så snart detaljerne er på plads.

 

Sådan gjorde vi: Jeg fandt billeder af toilettet i Facebookgruppen “Os der bor i Helsinge”. Derefter kontaktede jeg Brian Lyck Jørgensen, som er formand for Klima, Teknik og Miljø i Gribskov kommune. Sidst tog jeg kontakt til flere borgere, men kun en enkelt ønskede at stille op anonymt.