Borgere kritiserer sløjfning af lovet svømmehal: »Man føler sig en smule røvrendt«

Vandplask i timevis. Flere borgere i Fredensborg drømmer om en svømmehal i deres egen kommune.
Arkivfoto: Lene Haug

Det møder nu kritik fra en række borgere, at man politisk har valgt at sløjfe planen om at bygge en ny svømmehal Nivå.

Svømmehallen skulle ellers være en del af udviklingen af Generationernes Hus, som skal fungere som det nye samlingspunkt i byen. Men svømmehals-projektet er blevet næsten 20 millioner kroner dyrere end forventet, og det har ført til et forslag om at sløjfe svømmehallen.

Det ærgrer svømmeglade beboere i Nivå. Én af dem er Hanne Urhøj, som er flyttet til Nivå for godt et år siden. Hun svømmer selv, og derfor er en svømmehal vigtig for hende.

– Vi købte huset med henblik på, at det skulle være fredeligt beliggende, og fordi der var den her svømmehal, fortæller hun.

Hun er flyttet til Nivå, fordi hun regnede med at få en svømmehal i nærheden, men det bliver måske ikke til noget.

Maja Kielland, der også bor i Nivå, havde også set frem til ikke at skulle køre sine børn til en anden kommune for at gå til svømning.

– Mine børn skal køres enten til Hørsholm eller Helsingør Svømmehal for at lære at svømme. Jeg vil gerne undgå at skulle køre en halv time for, at mine børn kan komme til svømning. De svømmer i Helsingør Svømmehal, for det er der, hvor der er plads, siger hun.

Borgere i Fredensborg kan enten køre til en anden by eller svømme i Øresund. Men Hanne Urhøj har ikke lyst til at kaste sig i havets bølger.

Læs også: Børnefamilier klager over gammel svømmehal: »Min søn får kulderystninger i våddragt«

– Jeg kan ikke holde til at svømme i Øresund. Der er ikke noget velegnet sted, hvor man kan svømme havsvømning. Man er i konkurrence med både og folk, der står på vandski og kitesurfer. Det har man ikke lyst til, når man næsten er 70 år. Så har man altså lyst til lidt mere tryghed, siger hun.

Plan og budget for Generationernes Hus i Nivå

  • Generationernes Hus har et budget på 470 mio. kr. og forventes at stå færdig i midten af 2025.
  • Midtpunktet skal ifølge planen indeholde en ny skole med idrætshal og SFO, en svømmehal, et plejecenter og bibliotek/kulturhus.
  • Det fremgår i et referat fra et byrådsmøde d. 28. februar, at svømmehallen oprindeligt skulle koste 84,7 mio. kr.
  • I det nye budget er prisen for svømmehallen 104,3 mio. kr.

Kilde: Fredensborg Kommune

»Det er en “nice to have”«

Svømmehallen har længe været et omdiskuteret emne i kommunen. Byrådsmedlem Heidi Boss Nyby (K), som er næstformand i Fritids- og Idrætsudvalget, støtter op forslaget om at sløjfe svømmehallen.

– Vi har aldrig været tilhængere af den svømmehal. Vi har aldrig synes, den skulle være der. Det handler om prioriteringer. Det handler om, hvordan vi bruger borgernes penge bedst muligt. Vi synes ikke, det er at bruge borgernes penge bedst muligt, hvis vi bruger over 100 millioner på en svømmehal, siger hun.

Prisen på anlægget er steget, og svømmehallen står til at blive 19 millioner kroner dyrere. Heidi Boss Nyby (K) vil hellere bruge pengene på daginstitutioner.

– Vi kan se på børnetallet, at det stiger eksplosivt i vores kommune. Det betyder, at vi i nærmeste fremtid vil stå og mangle institutioner til at få passet vores børn. Derfor er det ikke rettidig omhu at bruge over 100 millioner på en svømmehal, når vi ved, at vi lige om lidt står og mangler børnepasning. Hvis det var sådan, at vi ikke manglede noget i vores kommune, så kunne det da være skønt, at vi havde en svømmehal, men det er klart en “nice to have” ikke en “need to have”, siger hun.

Charlotte Sander (S), som også sidder i Fritids- og Idrætsudvalget, mener også, at dagsinstitutioner, skoler og plejehjem er af større prioritet.

– Vi skal have styr på vores kernevelfærd først, inden vi bygger en svømmehal, siger hun.

Læs også: Hærværksmænd mørklægger dele af Nivå

»Man føler sig en smule røvrendt«

Martin Haugan Ullerup, der er aktivt medlem af fonden”Fællesværket” ser forslaget om at sløjfe svømmehallen som et løftebrud på det oprindelige budgetforlig.

– Vi har en kassebeholdning i Fredensborg Kommune, der lige nu vokser voldsomt, og det har den gjort i mange år. Derfor synes jeg, det er løftebrud, når de allerede nu går ud og lægger svømmehallen i graven, lyder kritikken.

Martin Haugan Ullerup er tilhænger af svømmehallen og har siddet med til møder om planlægningen af bymidten. Han ser svømmehallen som et nøgleelement og føler, at hans arbejde er spildt.

– Man føler sig en smule røvrendt, når man står og i sidste ende tænker: Det har jeg brugt fire år af mit liv på uden at få vederlag eller sidde i byrådet, siger han.

Borger i Nivå Maja Kielland føler også, at hendes forventninger ikke er blevet mødt, da hun regnede med, at der ville komme en svømmehal.

– Man kan godt føle sig ført bag lyset, da man havde forstået, at det var blevet besluttet, vedtaget og budgetteret, men det var så ikke tilfældet, siger hun.

Sådan gjorde vi: Idéen opstod på baggrund af et Facebook-opslag i en gruppe for borgere i Nivå.  Efterfølgende tog journalisten kontakt til private borgere og Byrådsmedlemmer. Alle kilder, der citeres i artiklen, er blevet interviewet telefonisk.