Har du styr på alarmen i loftet? Nu rykker røgpatrulje ud

Røgalarmpatruljen i Fredericia. Søndag den 18. november 2018.
Foto: Pressebillede fra RøgalarmPatruljen

Nogle mangler dem. Og andre har bare glemt at skifte batterier. Begge dele kan dog betyde en forskel i forhold til liv og død, hvis der opstår brand, og brandalarmen ikke virker eller aldrig var hængt op.

Derfor rykker den såkaldte RøgalarmPatrulje ud fredag og lørdag i udvalgte boligområder i Hvalsø og Kirke Hyllinge

Her vil de tjekke, om beboerne har fungerende røgalarmer i deres hjem. Det sker efter, at der har været en stigning i reelle brande på 40 procent i Lejre Kommune fra år 2016 til år 2022, hvor antallet af brande, ifølge Beredskabsstyrelsen, er gået fra 47 i år 2016 til 66 i år 2022.

Lejre Kommunes beredskab blev gjort opmærksom på RøgalarmPatruljen gennem BrandBevægelsen, hvorefter beredskabet sendte en ansøgning til at være med, hvorefter de blev optaget.

– Set fra beredskabets side, bakker vi altid op, om det, der er med til at øge brandsikkerheden i Danmark. Når vi er så heldige, at TrygFonden og BrandBevægelsen stort set har lavet det hele færdigt for os, så vi kun skal bruge manpower, og ud og sætte dem op, er det nemt at springe på, siger Frank Praefke, der er beredskabschef i Lejre Kommune.

RøgalarmPatruljen er en indsats mellem BrandBevægelsen og TrygFonden, som skal sætte fokus på vigtigheden af at have en røgalarm, der virker i hjemmet.

Helt konkret rykker de ud fredag kl. 15-18 og lørdag kl. 09-17 i Hvalsø og Kirke Hyllinge.

Læs også: Kvinder og minoriteter skal gøre brandvæsnet bedre

Fakta om røgalarmer

• Omkring 250.000 danskere har i løbet af de seneste fem år haft brand i hjemmet
• Cirka 650.000 danske hjem mangler en røgalarm
• En røgalarm kan redde liv
• En røgalarm er vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling – den vil derfor opdage en brand allerede i opstartsfasen, så du kan nå at slukke den eller få dig selv og andre ud af boligen
• Tjek dine røgalarmer jævnligt, mindst én gang om året. Test også, når du har været væk i længere tid, da batterierne kan løbe tør, uden at du har hørt den advarselslyd, der fortæller, at de er brugt op.
• Hvert år bør røgalarmen rengøres. Fjern støv med en børste eller støvsuger, og rengør alarmen med en blød og fugtig klud.
• Du kan øge sikkerheden for de ældre i din familie ved at sikre, at de har en virksom røgalarm i hjemmet.

Kilde: TrygFonden og BrandBevægelsen

Udrykning til kommunens ældre

Særligt ældre mennesker er udsatte, når det gælder brand i hjemmet, da de ofte har svært ved at opsætte røgalarmener og ikke mindst vedligeholde dem. Derfor er RøgalarmPatruljen særligt til stede i boligområder, hvor mange ældre er bosat.

– Vi valgte at tage kontakt til Center for Velfærd og Omsorg, som har været med til at udpege nogle borgere, hvor hjemmesygeplejerskerne har lagt mærke til, at der ikke er en røgalarm i hjemmet. Det er dem, vi er ude og kontakte nu, siger Frank Praefke.

Udover de specifikke borgere, er beredskabet i Lejre Kommune særligt opmærksomme på de geografiske områder, hvor de ved, at der bor mange ældre og sårbare mennesker.

»Alle brande er én for meget for os. Vi vil helst have nul brande«
Frank Praefke, beredskabschef i Lejre Kommune.

Frank Praefke afviser, at det udelukkede er på grund af stigningen i brande, at de har tilmeldt beredskabet til RøgalarmPatruljen, men fordi de konstant har fokus på, hvordan de kan være med til at øge brandsikkerheden i Danmark, og nu hvor TrygFonden og BrandBevægelsen kommer med et stort set gratis tilbud til, så er der stor opbakning fra beredskabet.

– Alle brande er én for meget for os. Vi vil helst have nul brande, siger Frank Praefke.

 

 

Grafen viser antallet af reelle brande i Lejre Kommune fra år 2016 til år 2022, grafen viser ikke udelukkende husbrande, men alle slags brande i Lejre Kommune. Kilde: Beredskabsstyrelsen.

 

 

BrandBevægelsen og TrygFonden har siden 2007 samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed og har gennem årene sat mere end 14.000 røgalarmer op hos udsatte borgere. Ca. 75 pct. af danske hjem har en eller flere røgalarmer opsat, men det er ikke dem alle, der virker.

50.000 brande i private hjem

I sommer brændte Khitam Abdel Kaders hus ned for øjnene af hende. De havde ikke nogen fungerende røgalarm installeret, og hun synes derfor, det er en god idé, at andre ikke ender i samme situation som hende.

– Hvis vi havde en røgalarm, så kunne det have været undgået, siger hun.

TrygFonden stiller hvert år ca. 20.000 gratis røgalarmer til rådighed i forbindelse med forskellige indsatser. Det gør de blandt andet, fordi der hvert år opstår mere end 50.000 brande i private hjem. Og godt 650.000 hjem ikke har røgalarmer.

– Vi ved, at en røgalarm, der sidder i loftet og holder øje med, om der skulle opstå en brand, er en livredder, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.

Sidste år foregik RøgalarmPatruljen i uge 46, hvor der blev ringet på hos 1274 beboelser på tværs af landet, hvoraf 556 lukkede op og takkede ja tak til tjek af deres røgalarm. Der blev i alt opsat 361 røgalarmer og skiftet 99 batterier.

Læs også: Krigsveteranen Jakob får traumerne på afstand i brandvæsenet

Sådan gjorde vi: Historien er fundet i en lokal facebookgruppe, hvor borgerne blev gjort opmærksomme på, at RøgalarmPatruljen kommer i weekenden. Alle kilder er interviewet telefonisk. Journalisten læste et tidligere opslag i samme Facebookgruppe, hvori Khitam Abdel Kader beskriver, hvordan hendes hus brændte ned. Baggrundviden om RøgalarmPatruljen kommerHar du st fra en pressemeddelelse, som er sendt direkte til journalisten via en kilde fundet på Facebook.