Krigsveteraner udskifter gevær med vandslange

Østsjællands Beredskab håber, at projektet vil bane vejen for, at krigsveteranerne enten gør karriere i det frivillige beredskab eller bliver ansat på en brandstation i en deltids- eller fuldtidsstilling. Foto: Andreas Mejer Jensen

Hver tirsdag mødes ti krigsveteraner på Roskilde Brandstation til undervisning i brand- og redningsaktioner. De er i gang med en grunduddannelse, der skal ruste dem til en karriere inden for beredskabet.

Beredskabet kan få stor gavn af krigsveteranerne, fortæller viceberedskabsinspektør i Østsjællands Beredskab, Andreas Mejer Jensen.

– Veteranerne har en erfaring med at agere i kritiske situationer, som kun ganske få mennesker har, og de har nogle helt utrolige samarbejdskompetencer, siger Andreas Mejer Jensen

Krigsveteran skal være brandmand

Projektet, som er døbt ’Veteraner i Beredskabet’, startede før sommerferien og er stadig i en udviklingsfase. Målet er udnytte de mange ting, som militæret og beredskabet har til fælles.

– Projektet bygger bro mellem militær og civil beskæftigelse. Det arbejdsfællesskab, som vi har i beredskabet, minder meget om det, veteranerne kommer fra i militæret, siger Andreas Mejer Jensen.

Østsjællands Beredskab håber, at projektet vil bane vejen for, at krigsveteranerne enten gør karriere i det frivillige beredskab eller bliver ansat på en brandstation i en deltids- eller fuldtidsstilling.

Læs også: Huskede du at slukke komfuret i morges?

Veteran finder nyt kammeratskab

Inden projektet gik i gang, blev to krigsveteraner uddannet som hjælpeinstruktører til den ny uddannelse. En af dem er Jakob Wiedemann. Han har fundet et nyt fællesskab i beredskabet.

– Beredskabet læner sig op af det kammeratskab, jeg havde i militæret. Du har altid nogen at snakke med på brandstationen. Man er en gruppe og en familie igen, siger Jakob Wiedemann.

Jakob Wiedemann var på det første hold, der blev udsendt til Balkan i starten af 1990´erne. I dag lider han af Post-traumatisk stress syndrom (PTSD), men det nye fællesskab i beredskabet, har hjulpet ham.

– Der er kommet ro på mit PTSD, efter jeg er kommet ind i den her verden, forklarer han.

Fik job efter uddannelse

Brian Holzendorft er den anden krigsveteran, som har gennemgået uddannelsen og er blevet hjælpeinstruktør. Uddannelsen har betydet, at han i dag er ansat hos brandvæsenet i Tølløse.

– I år har jeg kørt 40 ture i brandbilen. Jeg løser stort set de fleste brandmandsopgaver. Det er alt fra brandslukning til at klippe biler op, siger Brian Holzendorff.

Da Brian Holzendorff startede på uddannelsen hos Østsjællands Beredskab, var det ikke med henblik på et job. Men da chancen bød sig var den 48-årige krigsveteran parat.

Fagforeningen er positiv

Hos 3F, hvor brandfolkene er organiseret, ser de med positive øjne på det nystartede projekt. Det fortæller formand for Teknik- og Servicesektoren i 3F, Reiner Burgwald.

– Mange krigsveteraner vil have et kendskab til den type arbejde, som Beredskabet laver. Samtidig er der masser af jobs til særligt deltidsbrandmænd, udtaler han.

På nuværende tidspunkt er det Østsjællands Beredskab, der finansierer uddannelsen af krigsveteranerne. Men de håber fremadrettet at kunne hente finansiering et andet sted, så de fortsat kan udvikle projektet.

Læs også: Danske brandmænd kørte tværs gennem Europa for at slukke brande