Fra fire måneder til otte år. Så stor er hævelsen af strafferammen, hvis man har selv minimale mængder af det aktive stof i hash, THC, i blodet. Det viser en retssag fra Roskilde Byret, hvor en ung mand fra Køge, står i netop den situation, efter at han førte en bil, der var involveret i et færdselsuheld i februar sidste år.
En ung mand omkom, en anden blev hårdt kvæstet i ulykken, og chaufføren er nu sigtet for uagtsomt manddrab under skærpede omstændigheder, fordi han havde røget hash tre dage før ulykken. Når man har røget hash, kan stoffet THC spores i fedtvævet i lang tid efter. Derfor kan man måle det i blodet op til flere uger, efter at man har røget hash, og rusen er overstået.
Ingen bevist sammenhæng
Men ifølge misbrugsekspert, psykiater og overlæge på Hvidovre hospital, Henrik Rindom, mangler der dokumentation for, at man rent faktisk bliver en dårligere bilist, dagene efter at man har røget hash.
– I hvor høj grad det, man anser for at være bagatelgrænsen på området, også kan relateres til evnen til at køre bil, ved vi meget lidt om. Der er meget få studier. Det eneste studie, jeg har fundet, siger, at hvis man er hashpåvirket og kører bil, så er der en tendens til, at man kører mere forsigtigt, fordi man føler sig mere usikker, siger han.
På trods af det, mener Socialdemokraterne ikke, at der er behov for at ændre lovgivningen. Retsordfører Trine Bramsen skriver i en mail til NetAvisen, at fordi hash er ulovligt i Danmark, er der ingen gode argumenter for at køre rundt med det i blodet.
– Hash og andre stoffer er ulovlige i Danmark. Og der er stor fare forbundet med kørsel i påvirket tilstand. På den baggrund finder vi det rimeligt, at lovgivningen på området er helt klar; kørsel med stoffer i blodet accepteres ikke, skriver Trine Bramsen (S).
Henrik Rindom mener, at lovgivningen bygger på følelsesmæssige holdninger i stedet for egentlig dokumentation. Med den logik der lovgives ud fra, kan man lige så godt give strengere straffe til folk, der snyder i skat, fordi det også er ulovligt, uddyber Rindom.
– Man kan ikke sige, at fordi han har den koncentration af THC i blodet, så er han også dårlig til at køre bil. Det har vi ingen dokumentation for, siger han.
Der er altså ingen dokumenteret sammenhæng mellem at have røget hash flere dage før kørsel og bestemmelserne for uagtsomt manddrab under skærpede omstændigheder, der siger, at man har kørt hensynsløst eller været ude af stand til at føre bilen på fuldt betryggende måde. Og det er ikke holdbart, mener misbrugseksperten, der savner et dokumenteret grundlag at lovgive ud fra.
– Der er ingen tvivl om, at vi ikke skal have folk, der kører rundt, og er til fare for sig selv og andre i trafikken på grund af hash, men bagatelgrænsen er mere eller mindre grebet ud af den blå luft. Den hviler på noget moralsk. Der er ikke nogen saglighed i det, siger Henrik Rindom.
2 Responses to "Hash i blodet kan give op til otte år i spjældet"