Kalenderen skriver april, solen skinner for første gang i lang tid og Ombold holdet fra Helsingør gør sig for tredje gang klar til træning i Snekkersten IF.
Der er grin i luften, for holdet vandt guld til Det Åbne Fynsmesterskab i Middelfart dagen før.
Ombold er en NGO, der skaber fodboldfællesskaber landet over for socialt udsatte mennesker. Tilbuddet kom til Helsingør sidste år, men noget nyt er, at en fodboldtræner er tilkoblet, og at de har foreningsfaciliteter som i Snekkersten IF.
Det er ikke kun spillerne, det mere veletablerede Ombold hold skaber mening for.
Frank Jensen er holdets nye træner og har stor erfaring fra sit arbejde som fodboldkonsulent og har i forbindelse med det afholdt mange fodboldtræninger og -skoler.
Han mener, at det helt særlige Ombold-hold giver noget positivt til hele klubben.
– Det giver klubben en mangfoldighed, hvor vi alle er mere rummelige som mennesker og ser, at man skal acceptere de forskelligheder, vi har, siger han.
Tidligere heroinmisbruger gennem 27 år
Frank Jensen står for det tekniske ved træningen, hvor Dennis Gottlieb derimod står for det pædagogiske arbejde.
Dennis Gottlieb er peermedarbejder i Center for Rusmidler, Omsorg og Støtte i Helsingør.
Han har selv været heroinmisbruger i 27 år, men har nu selv en solstrålehistorie ved at være stoffri. Han arbejder nu for at hjælpe andre, der er i havnet i misbrug, hjemløshed eller psykisk sårbarhed.
Dennis Gottlieb bruger meget tid på at motivere og tjekke op på spillerne i løbet af ugen, så de kommer til træning hver onsdag:
– Meget af mit arbejde er motivationsarbejde, men det nyder jeg virkelig. Mange af spillerne har aldrig været på ferie med deres familier, så der er virkelig en lejrskolestemning, når vi er afsted til turneringer. Det kan næsten være dem, der er hårdest ramt, der er de mest omsorgsfulde. Det her handler om fællesskab, og de er virkelig nogle seje mennesker. Man skal huske på, at der er mange, der ikke selv har valgt at have et hårdt liv, siger han.
Dennis Gottlieb startede Ombold-holdet for et år siden, men holdet er de seneste uger vokset markant. Holdet er nemlig vokset fra cirka 5 spillere til 20.
Når fodbold forandrer liv
31-årige Jakob Myken er en af spillerne på holdet. Og han er et godt eksempel på, at fodbold langt fra kun handler om, hvorvidt man vinder en turnering eller ej.
– Fodbold har været med til at ændre mit liv, for jeg stoppede mit hash- og kokainmisbrug, da jeg startede. Jeg havde et misbrug i 10 år, men på grund af fodbold har jeg været clean i syv år nu. Det fede ved det her hold er, at man kan få et afbræk og få nogle venner. Jeg har et sted at bo, men mange af dem på holdet bor på et herberg, siger han.
Jakob Myken går på landsholdet i Parasport og spiller på Ombold holdet i Snekkersten IF.
Holdet er etableret i Snekkersten IF via et samarbejde mellem Helsingør Kommune, Snekkersten IF, DBU, DBU Sjælland og Ombold. Det skriver Ombold på sin hjemmeside.
– Har engageret 20.000 voksne i udsatte positioner siden 2003.
– 88 procent af spillerne føler sig en del af et fællesskab.
– 60 procent af dem med et aktivt misbrug oplever, at det reduceres.
– 53 procent oplever pga. OMBOLD mere overskud til at fortsætte uddannelse, arbejde eller studie.
– 72 procent af spillerne oplever mere overskud til dagens gøremål.
– Der er plads til alle køn, aldre og niveauer.
Et hold med alle niveauer
Til Ombold i Snekkersten IF er alle niveauer velkommen.
Shafih Muleme er 27 år og har altid haft fodbold tæt inde på livet. Tidligere spillede han på et højt niveau, men for ham har det været sundt at spille på et hold, hvor det hygge vejer tungere end pokaler:
– Det er en helt anden ting end at præstere, og det har nok været sundt for mit præstationsgen bare at hygge mig, siger Shafih Muleme.
Shafih Muleme har haft et alkoholmisbrug, men er nu helt alkoholfri, fortæller han.
Det gør ham dog ikke noget, hvis holdmedlemmerne har drukket, når de mødes:
– Jeg bliver ikke påvirket, hvis nogle af de andre er berusede, for jeg har opdaget, hvor svært det er at få styr på tingene igen, siger han.
Shafih Muleme er holdleder, og for ham betyder sport meget i hverdagen, da sport giver energi og hjælper med rastløsheden.
Sådan gjorde vi: Historien tog udgangspunkt i et facebook-opslag fra Helsingør Kommune. Dennis Gottlieb sagde ok til, at NetAvisens journalist kom til træningen onsdag d. 17 april. Alle kilder er interviewet i den anledning.