Helvedes hus ligger i Ågerup

Anders Øhrstrøm foran sit hjemsøgte hus på Kildemosevej 11. Foto: Kasper Hesselbjerg Andersen.
Anders Øhrstrøm foran sit hjemsøgte hus på Kildemosevej 11.
Foto: Kasper Hesselbjerg Andersen.

Ni kilometer nord for Roskilde ligger Ågerup: en tryg og søvnig landsby med cirka 1500 indbyggere. Her sker normalt ikke så meget. Men denne sidste aften i oktober er intet normalt – særligt ikke på Kildemosevej 11, hvor familien Øhrstrøm hvert år transformerer hus og have til et inferno af uhygge og ondskab. Det har de gjort de sidste tre år, hvor interessen for halloweenhuset er steget støt i takt med, at udsmykningen er blevet mere og mere gennemført og avanceret.

I røg og damp

Så snart man drejer om hjørnet til Kildemosevej, er man ikke i tvivl om, at de mørke kræfter har overtaget i nr. 11. Med jævne mellemrum bliver en tyk, grå røg skudt ud fra husets forhave. Røgen smyger sig om fødderne på skaren af børn og voksne på vejen foran.

Det er ikke kun børnene, der er klædt ud. Også de voksne har fundet ansigtsmalingen og ketchuppen frem. En far, der denne aften er forvandlet til zombielæge, står under en gadelygte med et skræmmende, dødt blik rettet mod halloween-huset.

Velkommen til Kildemosevej 11! Muhahahaha!, lyder det fra en af de store højttalere, der er placeret i haven.

OM HALLOWEEN

  • Halloween kom til Danmark i 1990’erne.
  • Halloween er en sammentrækning af det engelske “all-hallow-even”, som er et gammelt udtryk for “alle helgenes aften”.
  • 56 pct. af alle danske børnefamilier fejrer halloween.
  • Coop Danmark omsætter for tre gange så meget halloweenudstyr i forhold til omsætningen af fastelavnsudstyr.
    Kilder: Dansk Folkeindsamling, Dansk Erhverv og tv2.dk.

Slik eller ballade

Det hele startede lidt tilfældigt, da familiens far, 43-årige Anders Øhrstrøm, var alene hjemme til halloween for fire år siden, fordi hans kone og søn var ude og samle slik.

– Jeg sad og arbejdede, da de her unger kom rendende og sagde: slik eller ballade. Hvis jeg sagde: ballade, havde de ikke engang tænkt over, hvad de ville gøre. Så det var i bund og grund bare en gang sliktiggeri, siger Anders Øhrstrøm, som til daglig arbejder som musikproducer.

Derfor satte han sig for at udfordre modet hos de børn, der troppede op ved hans hoveddør.

– Jeg har lavet lyd i mange år og har en masse effektarkiver, så jeg lavede lige hurtigt en lidt uhyggelig stemning, som jeg loopede og satte på min computer. Så satte jeg bare min computer ned i døråbningen med et par højttalere, jeg havde sat til, fortæller Anders Øhrstrøm.

De uhyggelige lyde virkede helt efter hensigten til Anders Øhrstrøms store fornøjelse.

– Folk var skrækslagne, griner han.

Jeg synes, det er væsentlig sejere at lave et hjemsøgt hus, end at konkurrere om, hvem der kan have flest julemænd på taget i december.
Anders Øhrstrøm

Mere vil have mere

Efter succesen med skræmmelydene fik Anders Øhrstrøm lyst til at gå skridtet videre i jagten på gode gys, da næste års halloween nærmede sig.

– Jeg tænkte: Jeg kører lige i Silvan og køber nogle lægter og maler hvide, og så tog det ene det andet, siger han.

Anders Øhrstrøm måtte dog hurtigt konstatere, at de hjemmelavede kors ikke var nok for ham. Derfor gik han på nettet for at se hvad han ellers kunne få og fandt ud af, at han kunne købe halloweendukker hjem fra USA. Dem blev han nødt til at eje. Hurtigt fik Anders Øhrstrøm købt sig flere gode halloweeneffekter, som kunne spille godt sammen med det udstyr, han havde i forvejen.

– Jeg har efterhånden fået investeret i en del lysshow og røgmaskiner. Jeg tror, vi har fem røgmaskiner her i huset, og det var jo oplagt at bruge det til at skabe en stemning, fortæller han.

Det er uhyyyggeligt

Og man må medgive Anders Øhrstrøm, at det i dén grad er lykkes at skabe halloweenstemning. Både små og store monstre lever sig ind i deres roller og har en fest med at skræmme hinanden. En mor kommer gående langs havegangen med sin datter på armen, og pludselig træder en næsten to meter høj trold frem fra en busk. »Uuhhh!«, udbryder moren og drejer hurtigt om på havegangen. Både mor og datter griner, og det er da også vigtigt for Anders Øhrstrøm, at ingen får mareridt, når de skal puttes i seng.

– Det er mega svært, når man selv går i det at finde grænsen for, hvornår det bliver for uhyggeligt, siger han.

Selvom halloweeenhuset er skræmmende, ser det dog ud til, at familien har fundet et meget passende niveau på gyserbarometret.

– Vi har endnu ikke fået nogen klager for børn, der er røget til psykolog, joker Anders Øhrstrøm.

Lige så meget for de voksne

Selvom halloween er tænkt som børnenes aften, er det lige så meget de voksnes fest på Kildemosevej 11.

– Da jeg gik og udsmykkede huset for to år siden, spurgte min hustru: »Gør du egentlig det her for børnenes skyld, eller gør du det for dig selv?« Da kunne jeg godt mærke, at jeg faktisk var nået til at punkt, hvor den i hvert fald hed 50/50. Det var lige så meget for min egen skyld, fordi jeg synes det er skide sjovt, fortæller Anders Øhrstrøm.

Halloweenhuset er blevet så omfattende et projekt, at det ikke længere kun er familien Øhrstrøm selv, der står for rædslerne.

– Det er mig, der står for tingene, men vi har to vennepar, som kommer og hjælper med at stille op og som er en del af skræmmeholdet, siger Anders Øhrstrøm og tilføjer, at skræmmeholdet i år tæller hele 10 ‘skuespillere’.

Læs også: Trick or treat i Trekroner styrker det lokale fællesskab

Halloweenhuset forpligter

Når en familie laver et hjemsøgt hus i en lille by som Ågerup, går det ikke ubemærket hen.

– Der er folk her i Ågerup, som ikke aner hvem Pernille og jeg er, men de kender halloweenhuset, og det er jo lidt sjovt, fortæller Anders Øhrstrøm.

Når familien handler i byens Fakta i dagene op til halloween, spørger venner og bekendte forventningsfuldt ind til, hvilke nye effekter halloweenhuset har at byde på. Der er altså ingen tvivl om, at et projekt som halloweenhuset forpligter.

– Hvis vi ikke holdt det næste år, så ville vi jo nærmest blive sagsøgt, griner Anders Øhrstrøm.

Sammen med resten af skræmmeholdet gør han da også sit for, at folks forventninger bliver indfriet. Hvert år bliver der bygget videre på halloweenhuset, og igen i år slår Kildemosevej 11 sin egen rekord i omfanget af rædsler. Det har kunnet lade sig gøre, fordi baghaven også er blevet inddraget til de grove løjer.

– Der kører fire røgmaskiner og to projektorer, der er fire lydanlæg sat op forskellige steder i haven, der er et hav af visuelle effekter i form af elektriske dukker, og der er fakler og bålfade ligesom dem i Game of Thrones, siger Anders Øhrstrøm.

Håber på længere halloween

Der venter familien Øhrstrøm og deres venner et stort oprydningsarbejde, når halloween er slut. Det virker som et stort stykke arbejde for bare én aften, men Anders Øhrstrøm er ikke i tvivl om, at det er det hele værd. Hvor halloweenhuse er ret sjældne, er der en del danskere, som gør meget ud af at udsmykke deres huse til jul, men det interesserer ikke Anders Øhrstrøm.

– Det er der så mange andre, der gør, og det er så sødt og fint, men det her er lidt mere cool og drenget. Jeg synes, det er væsentlig sejere at lave et hjemsøgt hus end at konkurrere om, hvem der kan have flest julemænd på taget, siger han.

Anders Øhrstrøm er sikker på, at halloween kun bliver større og større herhjemme, og han håber på, at danskerne med tiden bliver lige så begejstrede for traditionen, som de er i USA.

– Der (i USA, red.) tror jeg faktisk, de starter en uges tid før med at udsmykke deres huse, så mon ikke det bliver bedre og bedre, og lige pludselig så kan jeg i det mindste have tingene stående i en uges tid, siger Anders Øhrstrøm håbefuldt.

One Response to "Helvedes hus ligger i Ågerup"