Nu vil danskerne også holde Thanksgiving

Amerikanske tv-serier og Thanksgivingprodukter i de danske butikker er vejen til thanksgiving som en dansk tradition. Foto: Satya Murthy
Flere danskere samler sig rundt om middagsbordet den 4. torsdag i november for at spise god mad med familien og være taknemlig for alt det gode i livet.
Foto: Satya Murthy

Nu er det snart tid til fyldt kalkun, græskartærte og en masse taknemlighed. Ihvertfald hvis man er én af de danskere, der er begyndt at fejre den amerikanske helligdag Thanksgiving. Netop de traditioner, som følger med Thanksgiving, er begyndt at blive mere populære blandt danskerne. Det mener blandt andre slagtermester og medejer af Slagtergården i Lyngby Steen Holmer. Det er ikke mange år siden, at Slagtergården overhovedet ingen bestillinger havde på kalkuner op til den fjerde torsdag i november, som er dagen, hvor der traditionelt fejres Thanksgiving.

– For otte år siden var det ingen, som købte kalkuner til Thanksgiving her hos os. Nu ringer folk og bestiller kalkuner med og uden fyld i dage op til Thanksgiving. Så vi kan se en støt stigende tendens hos danskerne, mener Steen Holmer.

Vi lever i en meget flydende senmodernitet, hvor danskerne bliver skilt, skifter arbejde, bliver fyret, flytter rundt og sidder og kigger ned i hver deres skærm. Hvad er det lige, der binder os sammen efterhånden? Her får traditioner som Thanksgiving en stor betydning, fordi det er noget, man er sammen om. Det giver en stærk symbolsk værdi.
Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker

Nogle kunder fortæller også, at de vælger at holde Thanksgiving i stedet for Mortensaften, uddyber Steen Holmer.

Læs også: Derfor spiste du and eller gås i går

Salget af kalkuner er ikke det eneste, der indikerer, at Thanksgiving bliver mere og mere udbredt i Danmark. Også flere virksomheder er begyndt at fejre taksigelsesdagen. Både The American Chamber of Commerce, The American Pie Co. og Hard Rock Café holder Thanksgiving-arrangementer i København, hvor danskerne kan spise et traditionelt tilberedt Thanksgiving-måltid med kalkun, kartoffelmos og græskartærte. Også Hard Rock Café Københavns salgskoordinator Helena Small har bemærket danskernes øgede interesse i Thanksgiving.

– Vi har holdt Thanksgiving-middag på Hard Rock Café i mange år. Vi har lagt mærke til, at der de sidste par år er flere og flere danskere, som kommer for at nyde oplevelsen sammen med os, siger Helena Small.

Hun mener, at danskernes stigende interesse i Thanksgiving følger med deres stigende interesse i USA generelt.

Danskerne inspireres af amerikanske tv-serier

Amerikanske tv-serier og de danske butikkers Thanksgiving produkter på hylderne er afgørende for, om Thanksgivning bliver en accepteret dansk tradition. Det mener fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, som har skrevet flere bøger om fremtiden. Hun har mange års erfaring med at spotte fremtiden og er ejer af bureauet, Futuria. Anne-Marie Dahl vurderer, at Thanksgiving kan blive en vigtig tradition for danskerne.

– Vi ser en masse amerikanske film og serier, hvor vi oplever de amerikanske traditioner. Og derfor virker det mere naturligt for os at fejre de her traditioner. Og hvis butikkerne dukker op med en massiv markedsføring, så kan Thanksgiving som dansk tradition for alvor blive en realitet, siger Anne-Marie Dahl.

Thanksgivings historie
– Halvdelen af en gruppe engelske immigranter døde af kulde over vinteren i 1620
– Immigranterne bad de indfødte om hjælp til at dyrke afgrøder
– Den efterfølgende sommer gav høsten godt og immigranterne holdt en takkefest for de indfødte
– Thanksgiving blev efterhånden en tradition
– I 1863 gør Abraham Lincoln Thanksgiving til en helligdag, der afholdes den sidste torsdag i november
– I 1941 ændrede Franklin D. Roosevelt helligdagen til den 4. torsdag i november

Thanksgiving er oprindelig en kombineret høst- og takkefest og er en af amerikanernes vigtigste traditioner. Dens begyndelse fandt sted i 1621, men først i 1863 gjorde Abraham Lincoln Thanksgiving til en officiel helligdag. Dagen har tradition for, at familie og venner samles for at spise middag sammen og udvise taknemlighed for det gode i livet.

Læs også: Forsker: Apps booster vores påsketraditioner

Netop det at tage sig tid til hinanden og at være taknemlig kan være en grund til, at flere danskere fejrer Thanksgiving.

– Vi lever i en meget flydende senmodernitet, hvor danskerne bliver skilt, skifter arbejde, bliver fyret, flytter rundt og sidder og kigger ned i hver deres skærm. Hvad er det lige, der binder os sammen efterhånden? Her får traditioner som Thanksgiving en stor betydning, fordi det er noget, man er sammen om. Det giver en stærk symbolsk værdi, siger Anne-Marie Dahl.

Thanksgiving skal markedsføres

Dog er det ikke nok, at danskerne ser amerikanske tv-serier, hvis Thanksgiving skal falde ordentligt til i rækken af danske traditioner. Butikkerne skal begynde at sælge flere Thanksgiving produkter, så danskerne i højere grad føler, at de kan være en del af traditionen, mener Anne-Marie Dahl.

– Det er ligesom Halloween. Når man tager børnene med i Føtex, så er der en masse Halloween-ting på hylderne, og så bliver børnene suget ind i traditionens univers. Så om en tradition bliver indført handler meget om, hvorvidt den bliver markedsført, siger Anne-Marie Dahl.