“Teletubbies på mobilen kan være redningen”

 Foto: Nanna Høyberg Pedersen
Alt ånder ro og fred i “Hva’ Så”, lige før legestuen åbner
Foto: Nanna Høyberg Pedersen

NetAvisen er taget på besøg i mor-far-baby-butikken Hva’ Så på Vesterbro for at deltage i onsdagens legestue. Hva’ Så ligner mest af alt en gammel lejlighed, hvor der er hængt bøjlestænger op med plads til det meget tøj, som genbrugsbutikken får fra børn, der er vokset ud af tøjet. Hylderne sidder ikke særligt lige, og rundt omkring står legetøj, som børnene gerne må lege med.

Blandt de lyserøde prinsessekjoler og mere fornuftige flyverdragter er det svært at se, at den nye udvikling skulle være, at 78% af de 0-2-årige bruger digitale medier, altså tablets og smartphones. Ikke desto mindre er det, hvad en ny undersøgelse som YouGov har lavet for Kommunernes Landsforening viser.

Undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er lavet af YouGov for Momentum
  • Undersøgelsen omfatter tablets, smartphones, computer og spilkonsoller
  • 9 ud af 10 børn under syv år bruger digitale medier
  • 8 ud af 10 børn under to år bruger digitale medier
  • Tablets er klart den mest udbredte, særligt blandt de helt små
  • Underholdningsspil og film er det mest almindelig. På en tredjeplads kommer læringsspil
  • Af de 497 adspurgte forældre svarer 5 ud af 10, at børnene bruger medierne dagligt.
  • 4 ud af 10 forældre har ingen regler for børnenes brug af digitale medier
    Kilde: Momentum

Mellem babyalarmer og mobiltelefoner

På bordet ligger en babyalarm, der pludselig begynder at brumme og hoppe rundt på bordet, som en mobil, der ringer. Signe springer og op og haster mod døren ud til gaden, hvor der står barnevognene parkeret på rad og række. Et kort øjeblik efter er hun tilbage med lille Elliot på seks måneder. Hun sætter sig i den store kurvestol og bakser hans blå flyverdragt og strikkede halstørklæde af.

Mens Elliot nysgerrigt kigger rundt med store øjne, og snart får selskab af en søvndrukken Liva, der er også er et halvt år gammel, bliver der over kaffen og de nybagte boller fra den nærliggende cafe diskuteret alt fra søvnmønstre til weekendens program.

– Vi kørte til Lolland, og da vi nåede broen så satte jeg altså Teletubbies på mobilen. Der kunne ’vi’ ikke holde til mere, og så er Teletubbies bare redningen, fortæller Signe.

Læs også: »Han er også afhængig af mig, fordi jeg passer børnene«

Puslespil på iPad

– Det er nok fordi vi selv er slemme til det, griner Caroline, der rutineret tjekker sin iPhone og holder Elliot, mens Signe melder sig til næste onsdags babysvømning.

– Det er jo heller ikke fordi, at det har ændret sig så meget. Da jeg var lille, så jeg børnetime, når mine forældre skulle lave mad. Nu ser børnene film på iPaden, siger Line, der er mor til Liva. Hun pakker sin søvndrukne og lettere betuttede datter ud af den lyserøde flyverdragt.

– Alt det, som vi gjorde før, gør de bare på iPad, mener Line, og forklarer om en app, der fungerer ligesom et puslespil med brikker, som man kan flytte på, mener hun. 

Signe, der er mor til Elliot, er enig.

– Når jeg trænger til en pause kigger jeg også på min telefon eller spiller et sjovt spil. Det kan børnene også. Og så er det en genial babysitter, når man f.eks. skal køre til Lolland, siger hun. Hun fortæller dog, at alt der lyser og blinker som en tablet tiltrækker Elliots opmærksomhed. Tabletten gør det nemmere, fordi den gør det af sig selv, når de små rører ved den.

Butik med hjerte og socialt ansvar

Mor-far-baby butikken Hva’ Så er ikke bare en almindelig genbrugsbutik, der sælger tøj og legetøj til de mindste. Det er også et socialt mødested for lokale forældre, og butikken emmer af hygge og varme og hjertelighed – og det er her, legestuen foregår. Officielt er der legestue hver onsdag, men i praksis fungerer Hva’ Så som legestue hver dag, fortæller Lone Petersen, der har været butiksleder i Hva’ Så i ti år.

Hva’ Så er nemlig en del af projekt, der hedder Settlementet. Det skulle få liv i en eller døende gade for 27 år siden. Beboerne og brugerne af gaden fik lov at bestemme, hvad butikkerne skulle indholde, mens Settlementet tager sig af at søge penge fra fonde til butikkernes overlevelse og administration af det sociale projekt. Derfor er der kun Lone Petersen og en deltidsansat i Hva’ Så.

– Jeg har en masse frivillige, der hjælper. Det er primært forældre på barsel. Nogle af dem hænger ved, siger Lone Petersen.

Læs også: Vil du have en sut eller en iPad, lille skat?

Det bærer den lilla opslagstavle, der hænger for enden af bordet, hvor der står kaffe og boller til fremmødte mødre også præg af. Mellem vagtskemaer, sirligt skrevet med lilla overstregningstusch, og reklamer for de andre tiltag på Sidegaden, hænger både tilbud om mor og baby-yoga, foredrag i Hva’ Så og mælkeerstatning.

– Jeg kan forstå at lidt større børn bruger iPads, men så små børn, det overrasker mig. Jeg kan ikke forstå, hvad babyer kan bruge en iPad til, siger Lone Petersen.