Når pensionen starter, forsvinder rutinerne, og den daglige omgang med kollegaerne ophører. Børnene er for længst flyttet hjemmefra, og det er ikke usandsynligt, at ensomheden er den eneste, der banker på døren.
I Gentofte Kommune er ensomhed et problem for en del. Ikke mindst de ældre. Fem procent af de ældre over 60 år føler sig ensomme, viser en undersøgelse fra 2023 af Gentofte Kommune.
Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte har derfor taget kampen op mod ensomheden. Men man ønsker ikke at gøre, som man plejer.
I et nye initiativ vil man skifte fokus fra ensomhed til fællesskab med det formål at genoplive glæden og samhørigheden blandt de ældre i lokalsamfundet.
“Det lyder federe at være en del af for eksempelvis Hemingway Club end at være en del af ensomheds-selvhjælpsgruppen”
Leyla Fatima Arbadji Lavrsen, centerleder for Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte.
Det kan nemlig være svært at rekruttere til aktiviteter om ensomhed, da en del opfatter det som et tabu at være ensom.
Tidligere har frivilligcenteret promoveret deres aktiviteter som en aktivitet, der henvender sig specifikt til ensomme borgere, men det har været svært at rekruttere borgere, når først det forbudte ’E’-ord er nævnt.
– Vi vil afprøve at tage ensomheden ud af vores branding for en stund for at undersøge, om vi kan appellere til en bredere gruppe mennesker, siger Leyla Fatima Arbadji Lavrsen, centerleder for Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte.
Aktiviteter som selvhjælpsgrupper, fællesspisning og kreative værksteder i Byens Hus i Gentofte er blot nogle af de tiltag, der skal bringe de ældre sammen og skabe livlige oaser i en ellers ensom hverdag.
Arbejdet foregår i et samarbejde mellem Gentofte Kommune og frivilligcenteret.
Centerleder vil fjerne fokus væk fra ensomhed
Læs også: Lokale fællesskaber skal modarbejde stigende ensomhed blandt ældre
Tidligere branding har ikke altid haft den ønskede effekt, og derfor skal det nye initiativ ikke italesætte ensomhed.
– Vi ønsker at lave målrettede selvhjælpsaktiviteter, hvor målgruppen er ensomme borgere, men vi vil give nye tematikker, siger centerlederen.
– På den måde bliver borgeren en del af noget – en del af et fællesskab. Det lyder federe at være en del af for eksempelvis Hemingway Club end at være en del af ensomheds-selvhjælpsgruppen, forklarer Leyla Fatima Arbadji Lavrsen.
Et af de initiativer, som Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte står bag, er Hemingway Club – et socialt fællesskab for mænd over 60 år.
Her mødes mændene til en hyggelig sludder over en morgenbitter og lidt sødt til ganen. Udover det sociale samvær arrangerer klubben også foredrag og besøg fra lokale virksomheder, alt sammen for at skabe et levende og inkluderende miljø, skriver Hemingway Club på deres hjemmeside.
Ensomhed blandt de ældre
-
- I Gentofte Kommune oplever fem procent af de ældre i alderen 60+ ensomhed
- Over halvdelen af de adspurgte ældre savner nogen at være sammen med
- Lidt under halvdelen oplever at de føler sig udenfor fællesskabet
Kilde: Undersøgelse fra 2023 af Gentofte Kommune
Kommunen ønsker heller ikke at stigmatisere
I Gentofte Kommune bakker man op om at bekæmpe ensomhed uden at tale så meget om ensomheden, understreger Jesper Holmboe, chef for Stab & Udvikling og Forebyggelse & Sundhedsfremme.
– Kommunen ønsker ikke at stigmatisere de ensomme ved at påføre dem et ‘ensomheds-mærkat’; i stedet ønsker vi at anerkende, at selv dem, der oplever ensomhed, kan bidrage positivt til samfundet, siger han.
Sådan gjorde vi: Journalisten fandt at Gentofte Kommune og Frivilligcenter & Selvhjælp Gentofte afholder en workshop om bekæmpelse af ensomhed blandt kommunens ældre. Journalisten interviewede centerlederen om workshoppens program, og fandt ud af, at de vil håndtere ensomhed med en ny strategi. Journalisten præsenterede frivilligcenterets nye strategi for Gentofte Kommune, og fik en reaktion fra kommunen.