Her er den nye orange guldåre

Danskerne er vilde med græskar. Gartnerier og landmand producerer som aldrig før.  Foto: MorgueFile
Danskerne er vilde med græskar. Gartnerier og landmand producerer som aldrig før.
Foto: MorgueFile

Mens græskarlygternes orange skær spreder efterårs(u)hygge knokler danske landmænd og gartnere for at følge med i efterspørgslen på de orange grøntsager. Siden halloween kom til Danmark i slutningen af 1990’erne kaster flere og flere gartnerier og landbrug sig over dyrkningen af græskar.

Ved en rundring til seks forskellige græskaravlere bekræfter de alle, at der er sket i en stigning i produktionen af græskar.

Græskaravlere:

  • Vi har ringet til seks græskaravlere forskellige steder i Danmark:
  • Brødrene Kjeldahl på Samsø
  • Vesemosegaard i Glamsbjerg
  • Fuglsang Grønt ved Vojens
  • Landmand Esben Tøttrup i Bjerringbro
  • Gyldensteen Gods på Nordfyn
  • Thorsbjerggaard ved Skælskør

Det første år i 1998 dyrkede vi 700 på forsøgsbasis. Så accelererede det helt vildt, og sidste år solgte vi 150.000.
Peder Mikkelsen, græskaravler

En af Danmarks førende græskaravlere, Peder Mikkelsen, fortæller, at de sidste år solgte 150.000 græskar. Han ejer gartneriet Vesemosegaard, som ligger i Glamsbjerg på Vestfyn. Peder Mikkelsen fortæller, at gartneriet har dyrket græskar siden 1998.

– Det første år i 1998 dyrkede vi 700 på forsøgsbasis. Så accelererede det helt vildt, og sidste år solgte vi 150.000. Vi er også begyndt at sælge til Norge, Sverige og Finland. Og vi oplever stadigvæk en øget efterspørgsel herhjemme i Danmark, fortæller Peder Mikkelsen.

Det vestfynske gartneri har ni sæsonarbejdere ansat, som arbejder hele september og oktober for at levere græskar til alle halloween-glade danskere.

Læs også: Halloween boomer som højtid i Danmark

Samsøske græskar

På Samsø dyrker gartneriet Brødene Kjeldahl også den orange guldåre. Alene i år har de solgt 200.000 græskar til Dansk Supermarked, der dækker butikker som Bilka, Netto og Føtex.

Hos Brødrene Kjeldahl er mellem 20-25 ansatte beskæftiget med det orange efterårs-hit. Det dækker alt fra plukketeam til chauffører.
Søren Peter Kjeldahl, ejer af gartneriet Brødrene Kjeldahl  

– Vi startede med at avle græskar for ti år siden. Og siden da er det steget jævnt. Græskarrerne bliver virkelig godt modtaget ude i butikkerne, fortæller Søren Peter Kjeldahl. Han er ansvarlig for administrationen hos gartneriet Brødrene Kjeldahl på Samsø.

Det samsøske gartneri dyrker græskar på 40 hektarer. Arbejdet med at høste græskar begynder i starten af september og slutter hen imod udgangen af oktober, hvor de sidste græskar sendes ud til forretningerne.

Hos Brødrene Kjeldahl er mellem 20-25 ansatte beskæftiget med det orange efterårs-hit. Det dækker alt fra plukketeam til chauffører, fortæller Søren Peter Kjeldahl.

Græskarrets produktionspris:

  • Fra et græskarfrø bliver lagt i jorden i foråret, til det lander i butikkerne i efteråret, koster det i gennemsnit 12 kroner at producere
  • I Netto, Føtex og SuperBrugsen kan et halloween-græskar erhverves for mellem 20 og 25 kroner.

Kilde: Søren Peter Kjeldahl

Læs også: Spis dit græskarhoved

Traditionen vokser
For ti år siden var de orange græskar og halloweentemaet slet ikke en del af forretningernes varesortiment, forklarer Coop’s informationschef Jens Juul Nielsen. 

– Det startede for ti år siden, og i dag er det en vare i alle vores butikker og kæder, som Irma, SuperBrugsen, Fakta, Kvickly og DagliBrugsen, siger Jens Juul Nielsen.

Ifølge ham skal salget af græskar i Coop’s tælles i hundrede tusinder.

– Vi er ikke over en halv million endnu. Men halloween er helt sikkert en tradition, der kun vil blive større de kommende år, vurderer Jens Juul Nielsen.