Hjemmelavet snaps hitter i påsken

Hjemmelavede snaps er dekorative, og man kan selv vælge fine flasker at hælde snapsen i. (Foto: Jens Johan Klit)

Påsken står for døren og hermed også påskefrokosterne. Og snapsen. Hjemmelavet snaps er et hit i mange danske hjem, og hos Coop Danmark melder man, at danskernes interesse for “gør-det-selv-snaps” er stigende.

– Der er en klar tendens til, at flere danskere vil lave deres egen personlige snaps. Det harmonerer godt med de tendenser, vi ser hos forbrugerne generelt, hvor der er et ønske om mere individuelle, personlige produkter, forklarer  Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør i Coop.

Sidste år introducerede Aalborg Akvavit den økologiske gør-det-selv-snaps “Basis”, der har solgt godt i Coops dagligvarebutikker.

Læs også: Hvilke æg skal pryde påskebordet?

Snapseinteresserede samler sig
Perikonsnaps, porsesnaps, lakridssnaps, myntesnaps eller snaps lavet på bær. Der findes snaps til enhver smag, og hvis du laver den selv, så slipper du for den evige færdigproducerede snaps, der rammer påskebordet år efter år.

På den lille sydsjællandske Ø, Bogø, har 23 mennesker slået sig sammen i et snapselaug. Her udveksler laugets medlemmer idéer til nye opskrifter og smager hinandens hjemmelavede snaps

– I vores snapselaug har vi to årlige inspirationsture, hvor vi finder ingredienser til vores snaps. Det er nogle rigtig gode ture, fortæller snapselaugets præsident, Helle Pedersen.

Bogø snapselaug er en godkendt forening, og det betyder, at de kan låne lokaler af kommunen, når de mødes om snapsen.

– Vi har fem faste samlinger om året, hvor vi mødes. To af  gangene laver vi også gamle nordiske retter. Det foregår i den lokale skoles køkken, og der har vi selvfølgelig også vores snaps med, siger præsidenten.

Medlemmerne af lauget bruger tiden mellem møderne på at udvikle nye snaps, som de kan introducere hinanden for, når de samles. Helle Pedersen forklarer, at hvis hun skulle lave en snaps til de kommende påskefrokoster, så skulle det være en dram, der er en usødet snaps:

Læs også: Påsken er en gåde

– Her i huset kan vi finde på at lave en dram på timian, fordi det både er godt til sild og svinekød. Det er en god snaps til påskefrokoster, siger hun.

Bogø snapselaug er langt fra det eneste snapselaug i Danmark, men laugets officielle navn kan nok løbe med prisen for at være et af landets mest ekstravagante foreningsnavne: “Bogøs kongeligt inspirerede selskab for anvendte kundskaber ud i brændevin, bjesk og bitter samt nordiske egnsretter”, hedder foreningen.

Uendelige snapsemuligheder 
Når man skal lave sin egen snaps, er det kun fantasien, der sætter grænser. I år falder påsken i uge 15, og hvis du skal nå at lave din egen snaps til påskebordet, så er det om at komme i gang. Blogger og kogebogsforfatter, Linn Grubbström, har en række opskrifter på snaps, som du kan kaste dig over, hvis du har brug for inspiration:

Opskrift: Brombærsnaps

Foto: Frokenkraesen.com

Du skal bruge:
– 1 flaske klar snaps
– Brombær
– Sukker

Fremgangsmåde: 
Til en flaske snaps kan du bruge 200 g brombær og halv så meget sukker. Fyld de skyllede brombær i en flaske sammen med sukker og hæld din klare snaps over. Lad blandingen stå i omkring en måned og si herefter brombærerne. Det anbefales at lade snapsen trække endnu en måned, hvis man kan vente så længe.

Opskrift: Snaps med havtorn og safran

Foto: Frokenkraesen.com

Det skal du bruge:
– 1 flaske klar snaps
– 200 g havtorn
0,5 g safran

Fremgangsmåde:
Bruger du havtorn fra frost, skal du sørge for at varme dem i en gryde i fem minutter med 1 spsk. vand. Når den optøede havtorn er kølet af, hælder du snaps, havtorn og safran i en lufttæt beholder, og lader blandingen trække i en måned. Herefter sigtes havtornbærrene fra og snapsen hældes på flaske.

Find flere opskrifter og gode råd til snapse-nybegyndere på: www.frokenkraesen.com