Ho-ho-ho: Julemarkeder er den nye festival

Ved julemarkeder er der næsten garanti for hygge. Foto: Needpix.com

Om kort tid er det december, og det indebærer for mange julehygge med slik, gaver og god mad. Et sted man særligt finder julehyggen er ved julemarkederne.

Et julemarked er et pop-up gademarked, hvor man kan købe alt, hvad sanserne begærer af glühwein, småkager, gaver og nissedimser.

Benno Blæsild, som var tidligere museumsinspektør i Den Gamle By fra 1997 til 2004, forklarer grunden til julemarkederne er så populære:

– Julemarkeder passer godt ind i vores festival-feber. Her har man størst muligt spontanitet, da man kan gå til fest med en masse andre, og måske møder man nogle, man kender, eller så møder man nogle, man ikke kender, men som man gerne vil være sammen med, og man kan feste og have det sjovt

Den kulturforskel, der er fra et andet land end Danmark, er fuldstændig fantastisk at opleve. At opleve, hvordan man med den samme tradition kan gøre det så forskelligt, er fascinerende
Rikke Heidi Smidt, gæst på julemarked i Paris

De 5 mest populære julemarkeder i Europæiske byer

1. Tallinn, Estland
2. Budapest, Ungarn
3. Strasbourg, Frankrig
4. Vienna, Østrig
5. Erfurt, Tyskland

Kilde: European Best Destinations

Marie-Louise Møller Brandenborg, som er medstifter af hjemmesiden jule-hygge.dk, tilføjer, at julemarkeder er populære på grund af det nostalgiske.

– I takt med digitaliseringen, og at vi alle sammen har så travlt, er et julemarked noget nostalgisk og fysisk, man kan holde fast i, og så handler det om at ære de traditioner. På julemarkeder kommer ordet ’hyggeligt’ virkelig til sin ret, for det er bare fucking hyggeligt, siger hun.

Læs også: Hvor kommer julemanden egentlig fra?

En ny tradition

Netop julen er fyldt med traditioner, men en af de ’nye’ ting i julen er julemarkeder, fortæller Benno Blæsild.

– Vi har i Danmark haft markedsdag som institution i tusind år. Begivenhedsmarkeder har ikke været så fremherskende i Danmark, som for eksempel i Tyskland, så de deciderede julemarkeder i Danmark er ikke noget, som har meget mere end 30-40 år på bagen, fortæller han.

En af dem som har været på julemarked, er den 33-årige Rikke Heidi Smidt. Hun har været i Paris ved julemarkedet som ligger på gaden Champs-Elysées, og for hende er et julemarked en oplagt mulighed for at se, hvordan andre holder jul.

– Julen er noget specielt, og det er noget, man bør rejse efter. Det er så traditionsfyldt og hyggeligt at komme ud at se traditioner i andre lande end vores eget, siger hun og uddyber:

– Det er fantastisk at opleve kulturforskellene. Og det er fascinerede at opleve, hvordan man med den samme tradition kan gøre det så forskelligt, siger hun.

Klik på kortet og læs om de forskellige julemarkedet rundt om i landet. Artiklen fortsætter under kortet. 

Det handler om hygge

Hos Travelmarket.com kan man også mærke julemarkedernes popularitet.

Derfor har E-news and Blog Manager ved Travelmarket.dk, Birgitte Oxford, lavet en blog om netop julemarkeder. Hendes bud på den stigende popularitet er, at de favner bredt.

– Julemarkeder i Danmark er så populære, fordi de er indbegrebet af hygge og henvender sig til alle slags mennesker i alle aldersgrupper. Både rige, fattige, børn og voksne, siger hun.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod, efter at journalisten undersøgte julerejser, og i den forbindelse tænkte på julemarkeder. Alle interviews er foretaget telefonisk.