Homokrig om Star Wars-spil

Electronic Arts (EA) er blevet oversvømmet med tusindvis af breve, efter de har gjort det muligt at optræde med homoseksuelle karakterer i deres nye Star Wars-spil ‘The Old Republic’. Brevene beskylder EA for at udsætte børn for homoseksuel propaganda.

Den kristne organisation Florida Family Association har opfordret til brevprotesten og bakkes op af andre kristne organisationer. De mener, at homoseksuelle er en større trussel end Imperiets gamle fjende, Darth Wader:

– I en galakse ikke så langt, langt borte, er Star Wars-gamere allerede gået over til den mørke side, siger Tony Perkins fra Family Research Council i Washington med reference til de homoseksuelle karakterer.

Family Research Council er en kristen organisation, der går ind for hvad de selv kalder ‘den traditionelle familiesammensætning’.
 

En stor del af brevene beskylder EA for at være blevet presset af LGBT-grupper (red: LGBT = lesbian, gay, bisexual, and transgender) og truer med at boykotte alle EA’s spil, hvis muligheden for romancer med personer af samme køn ikke fjernes.
 

Vicepræsident for EA’s kommunikation, Jeff Brown, afviser, at EA skulle være blevet presset til at inkludere homoseksuelle i spillet og mener ikke, at folkene bag brevprotesten er ude på at beskytte børn:
 

– Det handler ikke om at beskytte børn, det handler om politisk chikane, siger James Brown til gamesindustry.biz 
 

Star-Wars er ikke macho

Anne Mette Thorhauge, der er adjunkt ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet og forsker i computerspil som kommunikation og kulturelt udtryk, er overrasket over, at protesterne rammer netop Star Wars-spillene, da spillet ‘Dragon Age Origin’ fra 2009 allerede har givet muligheden homoseksuelle romancer i den virtuelle verden. Hun mener protesten kan hænge sammen med historien omkring hele universet:
 

– Jeg ved ikke, om jeg vil omtale Star Wars som meget mere macho end andre universer, men det er et univers, der har eksisteret ret længe. Folk har relativt faste forestillinger og meninger om det, derfor kan det muligvis gøre det mere provokerende, når man introducerer et nyt element.
 

Ifølge hende skal brevprotesten dog også ses som en politisk kampagne fra kristen side:
 

– Computerspil er et massemedie på linie med andre massemedier, og det er i massemedierne, at man forhandler normerne for et samfund. Så det er selvfølgelig også der, at kristne organisationer vil tage fat, fortæller Anne Mette Thorhauge
 

Ifølge Anne Mette Thorhauge har muligheden for at eksperimentere med sin seksualitet i gennem computerspil eksisteret længe. Helt tilbage til 1970‘erne har personer optrådt som det modsatte køn i gennem computerspilskarakterer. Begrebet kaldes ‘Gender Squatting’ og er ifølge Anne Mette Thorhauge meget normalt:
 

– Det der med at lege med kønsroller er ret oplagt, når nu man har avatarer. Det er noget, der har været længe, så det er ikke overraskende at homoseksualitet eksisterer som en del af en storyline.
 

Homoseksuelt modsvar


Det er dog også langt fra kun kritik EA modtager for de homoseksuelle karakterer. En lang række personer har angrebet de kristne organisationers kritik, og hjemmesiden AllOut.org er nu gået ind i sagen. AllOut er en organisation, der fremmer LGBT-rettigheder i gennem underskriftsindsamlinger på nettet.
 

Som den legendariske Star Wars-karakter Yoda har de startet en underskriftsindsamling:
 

– En besked med støtte mod de onde homofobiske kræfter, jeg dig sender, skriver organisationen med en omvendt grammatik, der bringer minder om den lille grønne trold.
 

Organisationen lover, at hvis der kommer mere end 50.000 underskrifter vil de overlevere underskrifterne til EA iført Star Wars-kostumer. Beskeden til EA slutter med en tak til spilgiganten:
 

– Takker dig for at modstå anti-gay boykot kampagnen, jeg gør. Må kraften være med dig.