Homoseksuelle: Først lighed for loven, så for gud

Homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle i Danmark er ikke så bekymrede for om de kan blive gift i kirken på lige fod med heteroseksuelle. Først og fremmest handler det om at alle, uanset seksuel orientering skal være lige i lovens øjne. Det siger næstforperson for ‘Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske’ Vivi Jelstrup.

»Det er godt, at Manu Sareen (kirkeminister, R, red) vil tillade homoseksuelle at gifte sig i kirken. Men vi er mere interesserede i, at samme lov skal gælde for homoseksuelles, biseksuelles og heteroseksuelles parforhold. Loven skal være ens for alle, og så kan kirkerne komme med bagefter,« siger Vivi Jelstrup.

At beskæftige sig udelukkende med bryllupper i folkekirken, er også at udelukke andre grupper i befolkningen:

»Bøsser, lesbiske eller biseksuelle er lige så forskellige religiøst som befolkningen i øvrigt. Der er kristne, ateister, muslimer, buddhister, jøder, hedninger osv.  Disse trosretninger har måske vidt forskellige holdninger til homoseksualitet, også internt,« siger George Hinge, talsmand i kirkeanliggende for Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Kønsneutralt ægteskab

Danmark var ellers første land i verden, der formelt anerkendte bøsser og lesbiske parforhold. Det skete i 1989, da netop afdøde Axel Axgil, medstifteren af Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, indgik registreret partnerskab.

»Danmark tog et fantastisk skridt fremad i 1989, men siden har vi hvilet lidt på laurbærene. I mellemtiden er vi blevet overhalet af Sverige, Norge, Spanien og Sydafrika,« siger Vivi Jelstrup.

I landsforeningen advokerer man for det såkaldte ‘kønsneutrale ægteskab’.

»Det skal ikke stå nogen steder, om man har samme eller forskelligt køn, der gifter sig. Det hele skal hedde ‘ægteskab’,« siger Vivi Jelstrup.