Hormonforstyrrende stoffer findes også i solcreme

Solcremen fra Garnier er én af de solcreme, der indeholder hormonforstyrrende stoffer Foto: Flickr
Solcremen fra Garnier er én af de solcreme, der indeholder hormonforstyrrende stoffer
Foto: Flickr

Ni ud af 51 testede solcremer indeholder stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende, viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Af de ni indgår solcremer fra de kendte mærker Garnier og Nivea. Se resten på det interaktive billede nederst i artiklen.

Kan have skadelige virkninger

De hormonforstyrrende stoffer er blandt andet ethylparaben, ethylhexyl methoxycinnamat og methylparaben, der alle er på EU´s liste over mistænkte hormonforstyrrende stoffer. Disse er under mistanke for at have skadelige virkninger, men må benyttes i solcreme, hvis de er under en bestemt koncentrationsgrænse.

Der er forskellige perioder i livet, hvor man er mere følsom overfor hormonforstyrrende stoffer end andre.
Bettina Ørsnes Larsen, Miljøstyrelsen

Selvom små mængder af hormonforstyrrende stoffer ikke tyder på at være sundhedsskadelige, anbefaler Miljøstyrelsen, på deres hjemmeside, at begrænse forbruget af disse kemikalier. Vi bliver nemlig udsat for hormonforstyrrende stoffer fra mange forskellige kilder, og den samlede mængde kan være skadelig.

Børn er følsomme over for hormonforstyrrende stoffer

Samtidig skal du være ekstra opmærksom, hvis du har børn eller er gravid. Biolog i Miljøstyrelsens kemikalieenhed Bettina Ørsnes Larsen siger, at der er forskellige perioder i livet, hvor man er mere følsom overfor hormonforstyrrende stoffer end andre:

– Når det gælder mistænkte hormonforstyrrende stoffer, er der noget, der tyder på, at det ikke er afgørende, hvor skadelige stofferne er, men hvornår man udsættes for dem. Eksempelvis som foster, spædbarn eller teenager, siger hun.

Læs også: Forbrugerrådet: Magasiner skal droppe kemi kosmetik til børn

Der kan altså være god grund til at holde øje med, hvilken solcreme du smører dine børn eller dig selv ind i, særligt hvis du er gravid.

På det interaktive element ses en oversigt over, hvad hormonforstyrrende stoffer er mistænkt eller påvist for at have indflydelse på. Klik på de hvide punkter for at læse nærmere om voksne, gravide og børn.

Artiklen fortsætter under figuren.

 

Kilde: Miljøstyrelsen, Center for Hormonforstyrrende Stoffer og Syddansk Universitet

Miljømærket solcreme

En god guideline for at undgå hormonforstyrrende stoffer er at købe en solcreme med miljømærket Svanen, der ikke må ikke indeholde stoffer, der er er på EU’s liste over mistænkte hormonforstyrende stoffer. Testvinderne Levevis Sunlotion og Avivir Aloe Vera Sunlotion er mærket med Svanen.

– I en Svanemærket solcreme er indholdet af allergifremkaldende stoffer også begrænset, og produkter til børn under 12 år må ikke indeholde parfume, siger Bettina Ørsnes Larsen.

Læs også: Aprilsolen øger risikoen for hudkræft

Vi bruger solcreme for at beskytte kroppen imod solens stråler og dermed forebygge for hud- og modermærkekræft. I patientforeningen Kræftens Bekæmpelse er man bevidst om, at nogle solcremer kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. De anbefaler, at du bruger en miljømærket solcreme i faktor 15.

Symptomer på hudkræft
– Et sår, der ikke vil hele
– En knude på huden, der vokser og undertiden bryder op og væsker eller bløder
Symptomer på modermærkekræft
– Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
– Et modermærke bliver ujævnt eller tykkere
– Et modermærke danner skorpe eller bløder
– Et modermærke klør vedvarende eller føles ændret
– Et sår ikke vil hele
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Derfor skal du huske solcreme 
– Det er vigtigt at beskytte sig mod solen, da solens stråler kan være kræftfremkaldende. 1.900 danskere rammes hvert år af modermærkekræft og 13.300 rammes af hudkræft, siger projektchef i Trygfonden og Kræftens Bekæmpelses solkampagne Peter Dalum.

Udover solcreme anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man går i skyggen mellem klokken 12 – 15 og bruger solbeskyttende tøj.

Klik dig rundt på det interaktive billede for at se de ni bedste og værste solcremer. Klik videre på linket for at læse mere om solcremen.

 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk