Børnetandpasta er fyldt med kemi

Julie Elmhøj Woetmann og Anna Christensen

Du læste rigtigt. Tandpasta målrettet vores små poder er ikke egnet til dem. Det er nemlig i stor stil proppet med forskellige farlige stoffer.

Det viser en test fra Informationscenter for Miljø og Sundhed, som har testet 15 børnetandpastaer og undersøgt dem for sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Resultatet viser, at kun en ud af 15 testede børnetandpastaer er uskadelig for dit barns sundhed og for miljøet. Der er altså problemer med de 14 andre.

13 ud af de 15 tandpastaer indeholder stoffer, der er skadelige for miljøet
Testresultat fra Informationscenter for Miljø & Sundhed 

Derudover indeholder 2 ud af 15 af de farvestrålende børnetuber hormonforstyrrende stoffer, og 13 ud af de 15 tandpastaer indeholder stoffer, der er skadelige for miljøet.

Tre gode tandpastaråd:

1) Brug tandpasta med flour
2) Mængden af tandpasta bør svare til dit barns lillefinger
3) Fluorindholdet i tandpasta kan være forskelligt, og børn under tre år bør bruge en tandpasta med maksimalt 1100 ppm.

Kilde: Tandlægeskolen.dk

– Vores undersøgelse viser, at der er 14 børnetandpastaer, der indeholder problematiske stoffer. Herunder fandt vi fire produkter, der er mistænkt for at skabe varige helbredsmæssige men, siger Mia Kjærstad, akademisk medarbejder i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Læs også: Nu skal tandbørsten frem tre gange om dagen

Svært at finde den rigtige tandpasta

Det kan derfor være svært for forældre at finde en tandpasta, der ikke er miljøbelastende og som ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer.

Producenterne er nemlig ikke forpligtet til at skrive på produkterne, hvilken virkning indholdet af produkterne har, kun hvor stor eksempelvis mængden af fluor er.

Vælg i stedet svanemærkede tandpastaer for voksne
– Mia Kjærstad, Miljø & Sundhed

Mia Kjærstad peger derfor på, at hvis man vil være sikker på, at tandpastaen ikke er farlig for børn, så må man – paradoksalt nok – gå uden om de tandpastaer, der netop er beregnet til børn og i stedet vælge svanemærkede tandpastaer for voksne.

Prinsesser og glimmer

Julie Pedersen er studerende, mor til Carla på 4 og Georg på 1 og bor i København.

Hun er overrasket over, at tandpastatuberne med Shrek og Askepot bør holdes væk fra hendes børn.

– Det er for dårligt, at man kan købe børnetandpasta, der er skadeligt for sine børn. Det er jo klart, at børnene gerne vil have de produkter, der ser sjovest ud og er fyldt med prinsesser og glimmer, siger Julie Pedersen.

Hun mener, at det burde være nemmere for forældre at vælge en sund børnetandpasta.

Læs også: Din tandlæge kender dit sexliv

– Det burde fremgå i menneskesprog, hvad mængden af flour betyder for ens barn, så det er nemmere at finde tandpasta, der ikke er skadelig, siger Julie Pedersen.

Forældre må selv finde information

Ifølge Mia Kjærstad er forældrene overladt til sig selv, når de køber tandpasta til deres børn.

Det er jo klart, at børnene gerne vil have de produkter, der ser sjovest ud og er fyldt med prinsesser og glimmer.
– Julie Pedersen, mor til to.

– Der findes ingen miljømærkninger på børnetandpasta, og hvis man vælger en tandpasta, der er beregnet til hele familien, skal man huske at tjekke, hvor meget flour der er i tandpastaen, siger hun.

– Flourindholdet i tandpasta kan være forskelligt, og man anbefaler, at børn under tre år ikke får ligeså meget flour som voksne, lyder rådet fra Mia Kjærstad fra Miljø & Sundhed.