– Skal vi ´mobile´ igen i dag? Spørger Leon Christensen en ny, fast kunde af gadeavisen Hus Forbi.
Leon Christensens salg af avisen er steget, og hans nye kunder er glade for at kunne betale 20 kr. uden at have kontanter. Siden november har Leon Christensen været en af de 35 sælgere, som har fået udleveret en QR-kode og et kontantkort. Pengene fra salget ryger ind på en fælles konto via QR-koden, og dagen efter bliver pengene fordelt til sælgernes kontantkort.
– Jeg har ikke haft én negativ kritik omkring det. Til gengæld har jeg fået en bredere vifte af kunder, unge som gamle. Derudover lærer jeg folk at scanne. Jeg føler mig som en IT-ekspert. Du kan godt kalde det en redning, siger Leon Christensen.
Læs også: Ubetalte DSB-bøder forfølger hjemløse resten af livet
Fremtiden er uvist
Dog er han bange for, at ordningen ikke fortsætter. Det er nemlig uvist, hvor lang tid der går, før et nyt system indtræder. Så indtil da må Leon Christensen håbe på, at folk husker kontanter.
For at have en personlig MobilePay-bruger, skal man have fast bopæl. Derfor er det en udfordring for mange hjemløse, at betaling bliver digitaliseret, mener Steen Rosenquist, Landsformand for SAND, foreningen hjemløse.
– Uden adresse bliver ens bankkonto lukket ned. Det er frygteligt besværligt at få folk tilbage i systemet, siger Steen Rosenquist.
Læs også: Tag på tur med en hjemløs
Sekretariatsleder for Hus Forbi, Rasmus Vexøe, bekræfter de positive resultater. Det er, ifølge ham, meningen at fremtidens Hus Forbi sælger skal kunne modtage digital betaling.
– Vi afventer svar på, om der kan skaleres op. I øjeblikket er det jo kun 35 sælgere, som kan drage nytte af MobilePay. Men digitale betalingsmuligheder er fremtiden.