En ny undersøgelse viser, at andelen af gymnasieelever i Rudersdal Kommune, som har røget hash indenfor de sidste 30 dage er steget. Helt præcist fra lige under hver tiende til over hver sjette siden sidste år. Til sammenligning er det kun hver tiende unge på landsplan, der har røget hash inden for den sidste måned.
Det er den årlige såkaldte ungeprofilundersøgelse som viser denne udvikling. Ungeprofilsundersøgelse bliver udarbejdet af organisationen BørnUngeLiv, som hjælper kommuner med at få konkret viden om børn og unges trivsel og sundhed.
Cannabis i Danmark
- Cannabis er et rusmiddel, der, ligesom alkohol, svækker din evne til at fungere intellektuelt og praktisk, når du er påvirket
- Hvis du bruger cannabis hver dag i cirka 2 uger er det nok til, at du kan opleve abstinenser. Op til 25-50% af dem, der bruger cannabis hver dag, bliver afhængige
- I Danmark er det ulovligt at bruge eller besidde cannabis. Straffen for overtrædelse er mindst en bøde.
Kilde: Sundhed.dk
Gymnasierne bør tage fat i problemet
Randi Mondorf (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal kommune, er bekymret for det stigende forbrug blandt de unge i kommunen.
– Der er ingen tvivl om, det er et højt tal. Men desværre overrasker det mig ikke, at det ligger over landsplan. Det hænger sammen med, at det er tæt på hovedstadsområdet, og at unge her har forholdsvis mange penge mellem hænderne, siger hun.
Randi Mondorf (V) vil opfordre skole- og gymnasiebestyrelserne til at tage problematikken op.
– Gymnasier er ikke et kommunalt anliggende, men det er klart vi vil gerne støtte gymnasierne, hvis de vælger at tage fat i det her problem. Men jeg syntes, det er der, man skal starte, uddyber hun.
Læs også: Terapeuter ser til, mens Greves unge synker længere ned i stofmisbrug: Vi bliver ikke hørt
På Nærum Gymnasium begynder det forebyggende arbejde, lige så snart de nye elever starter. Gymnasiet samarbejder med kommunens organisation Ung i Rudersdal om at klæde de nye elever og deres forældre på til at tackle gymnasiestarten, siger vicerektor Jakob Schiødt.
– Når 1.g’erne starter, sker der ofte det vi kalder flertalsmisforståelser. For eksempel er der nok mange 1.g’ere, som tror at alle 2- og 3.g’erne ryger hash, hvilket ikke er tilfældet. Så derfor er første skridt at aflive de myter, som eksisterer, siger han.
Ikke det store misbrug
Det er dog ikke de helt store alarmklokker, som skal ringe, når man ser på disse tal, mener Jakob Schiødt.
– Det er selvfølgelig bekymrende, at tallet er stigende, men vi følger fravær blandt eleverne meget tæt, og der ville man kunne fange elever, som er på vej ud i egentlige misbrugsproblemer, siger han.
Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, er enig i, at det ikke bekymrende, hvis de unge holder ryger hash én eller få få gange om måneden. Men det er ikke fordi, forbruget er helt risikofrit. Cannabis er nemlig et stærkt vanedannende stof, der er derfor risiko for, at forbruget kan eskalere og skabe store problemer for de unge.
– Det kan hurtigt blive en fast ting, der sker til fester, også er det jo lige pludselig en eller flere gange om ugen, også er det der, hvor det begynder at skabe problemer for de unge, både trivslen men også hjernen kan tage skade, siger Mads Uffe Pedersen.
Sådan gjorde vi: I forbindelse med en anden nyhed havde jeg fået fat i Ungeprofilsundersøgelsen for Rudersdal kommune. Her så jeg det høje og stigende tal for gymnasieelever som havde røget hash indenfor de sidste 30 dage. Herefter ringede jeg til Randi Mondorf (V) og Jakob Schiødt for at høre hvad de ville gøre ved dette tal. Herefter fik jeg fat i en ekspert som kunne sige noget om konskvenser ved unge og hashmisbrug.