Mens verdens ledere har klima på dagsordenen til FN’s klimakonference COP26 i Glasgow, sætter Klimabevægelse også klima på dagsordenen herhjemme som optakt til kommunalvalget den 16. november.
Bevægelsen gør sig nemlig klar til endnu engang at gå klimamarch i håbet om at sættere grønnere beslutninger på dagsordenen til det kommende kommunalvalg.
Marchen finder sted lørdag d. 6 november i 25 af landets byer og har til formål at sætte fokus på borgernes krav om kommunernes bidragelse til Danmarks klimamål i 2030.
Læs også: Gymnasieelever på studietur: Nu tager de toget og betaler klimaaflad
Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder for Klimabevægelsen i Danmark, understreger borgernes væsentlige rolle med at pege politikerene mod grønnere valg i forbindelse med det kommende kommunalvalg med følgende ord:
– Vi står overfor en omfattende grøn omstilling. Her skal politikerne, for at kunne tage de svære valg som der er behov for, kunne se, at der er massiv opbakning fra den danske befolkning. Det manifesterer vi med disse folkelige protestbevægelser, forklarer han.
Bevægelsen har fire krav til landets kommunale byrødder:
Det første krav er, at kommuner vælger grønne løsninger ved at indregne en pris på 850 kroner pr. ton udledt CO2 i kommunens indkøb og investeringer.
Fakta om FN’s klimakonference
Til åbningen 1. og 2. november har over 100 stats- og regeringschefer meldt deres deltagelse. Blandt dem statsminister Mette Frederiksen (S).
COP26 bliver det vigtigste klimamøde siden topmødet i Paris i 2015, der resulterede i en global aftale med forpligtelser for både ilande og ulande.
På dagsordenen i Glasgow er det vigtigste punkt nye skærpede CO2-reduktionsmål fra de 195 lande (NDC’er, Nationally Determined Contributions).
Kilde: ukcop26
Det andet krav er, at give plads til mere vild natur, ved at beskytte de biologisk mest værdifulde arealer
Det tredje krav er, at kommunerne styrker demokratiet med grønne borgerting, som, støttet af eksperter, har reel indflydelse på kommunens klima- og naturpolitik
Det fjerde krav er, at kommunerne sikrer nye grønne arbejdspladser og uddanner borgerne til de nye jobs, så ingen bliver tabt under omstillingen.
Læs også: Klimaangst på fremmarch: 4 ud af 10 europæiske børn og unge er bekymrede
Ifølge Klimabevægelsen regner man i København med 10-15.000 deltagere. Ligeledes regner man med bred opbakning i de resterende 24 byer, hvor klimabekymrede danskere går på gaden.
– Det her tiltag adskiller sig, fordi det er det mest samlende tiltag, der er i Danmark, fortæller sekretariatslederen.
Det er et meget bredt funderet arrangement, hvor alle fra venstrefløjen plejer at møde op og deltage, så på den måde samler det folket på tværs af politiske skel og mobilisere sig samlet set til politisk forandring, forklarer han videre.
Esbjerg, Hillerød, Odder…tjek denne liste og se, hvor du finder nærmeste klimamarch, hvis du ønsker at deltage.