– I dag handler om at se: At se og at blive set.
Sådan åbnede formand for Hjemløsedagen, Dorte S. Andersen, i dag årets Hjemløsedag, der i år særligt har de unge for øje. Hjemløsedagen afholdes af foreningen Hjemløsedagen i anledningen af FN’s internationale fattigdomsdag.
Det handler om at se de unge, da de ikke er så tydelige i gadebilledet som andre hjemløse, fortæller Dorte S. Andersen.
– Vi skal være opmærksomme på, at vi lever i en meget succesorienteret kultur. Det betyder også, at det at være ung, og at skulle fortælle at man er hjemløs, det er ikke et successignal at sende. Derfor kalder mange unge sig ikke hjemløse, fortæller hun.
Man skal sikre sig, at man tidligere får fat i de unge med en psykisk sygdom, og som har misbrugsproblemer
Annette Vilhelmsen (SF), socialminister.
I Danmark er der 1.138 hjemløse, der er mellem 18 og 24 år, og det er markant højere end for fire år siden, fremgår det af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI)’s optælling af hjemløse i Danmark fra 2013. I 2009 var der 633 hjemløse i samme aldersgruppe, hvilket er en stigning på 80 procent på fire år.
Antal unge hjemløse i Danmark
- I 2013 er der 1.138 hjemløse mellem 18-24
- I 2009 var der 633 hjemløse mellem 18-24
- Det er en stigning på 80 procent på fire år
- Hver 5. hjemløse er således mellem 18 og 24
Annette Vilhelmsen: Meget bekymrende
Det er en meget bekymrende stigning, lyder det fra socialminister Annette Vilhelmsen (SF).
– Derfor er det vigtigt, at vi arbejder mere systematisk og også arbejder med den kompleksitet, der er med unge hjemløse. Det vi blandt andet ved, på baggrund af Hjemløsestrategien, det er, at de unge har rigtig meget andet at slås med, end det at være hjemløs. For eksempel at have en psykisk sygdom, der ikke bliver behandlet, at få styr på sit misbrug eller sin økonomi og det ikke at have noget netværk, siger Annette Vilhelmsen.
Læs også: Kofoed Skole vinder årets Hjemløsepris
En stor del af de unge hjemløse har et misbrug eller lider af en psykisk sygdom, fremgår det af SFI-rapporten.
Således har 51 procent af de 1.138 unge en psykisk sygdom og 58 procent har misbrugsproblemer med stoffer og alkohol. Halvdelen af de unge har et hashmisbrug, mens 19 procent har et misbrug af hårde stoffer.
– Vi skal I kommunerne have en tidligere indsats, for at sikre, at der ikke er nogen, der ryger ud i hjemløshed. Man skal sikre sig, at man tidligere får fat i de unge med en psykiske sygdom, og som har misbrugsproblemer. Dem skal vi blive gode til at spotte, og så skal kommunerne dele de erfaringer de får, siger Annette Vilhelmsen (SF).
Af regeringens sociale 2020 mål fremgår det blandt andet, at antallet af hjemløse i Danmark skal reduceres med mindst 25 procent, hvilket svarer til højest 4.000 hjemløse i Danmark.