Lokaludvalg er trætte af technofest til den lyse morgen

Festende Culture Box besøgende til et af de mange arrangementer.
Foto: Flemming Bo Jensen

Siden 2005 har elektroniske beats og rytmer braget ud af højtalerne fra spillestedet Culture Box, centralt placeret i Københavns Indre By. I dag er rytmerne kommunalt betalte med en rammeaftale, der i starten af året er blevet forlænget frem til 2024.

Det undrer Lean Milo, som er foreningsrepræsentant i Indre By Lokaludvalg. Udvalget har igennem flere år haft fokus på, hvordan medlemmerne mener, at nattelivet i Indre By er til gene for beboerne.

– Vi er faldet over Københavns budgetter og kan se, at et sted, som rigtig mange lokale beboere i Nyboder-kvarteret ser som et nattelivssted fremfor en kulturforening, modtager 1,2 millioner om året, siger Lean Milo.

Læs også: Hjemmekoncerter leverer livemusik i krisen

Natklub eller kulturforening

Lean Milo og udvalgets andre medlemmer undrer sig over spillestedets sene åbningstider. Ifølge ham oplever flere unge at blive tilbudt hårde stoffer, når de går forbi Culture Box i de sene nattetimer.

– Det er en kultur, der er technobaseret. Man kan jo nogle gange undre sig over, at gæsterne møder ind ved 22-tiden og kan holde sig vågne til kl. 8 om morgenen. Der stiller jeg spørgsmålstegn ved, hvornår er det en kulturforening, og hvornår er det natteliv på lige fod med Gothersgade, siger Lean Milo,

Kulturforeningen CB

  • Culture Box åbnede i 2005, hvor Kulturforeningen CB blev stiftet i slutningen af 2006
  • Med den nye rammeaftale modtager Kulturforeningen CB 1.077.666 kr. af Københavns Kommune
  • Med den kommunale støtte har Kulturforeningen CB til formål at udbrede forståelsen for og kendskabet til samt fremme udfoldelsesmulighederne for den elektroniske musik og kultur i Danmark og i udlandet
  • Culture Box har åbent fra 22-08 fredag og lørdag

Kilde: Culture Box

Hos Culture Box og Kulturforeningen CB er man uforstående over for kritikken. Spillestedets sene åbningstider skyldes blandt andet af, at mange af deres gæster består af folk i restaurationsbranchen, der har sent fri, forklarer Tim Andresen, der er Head of Music i Kulturforeningen CB.

– Vi kan ikke helt sammenlignes med natklubber i København. Vi er et elektronisk spillested og meget mere end en natklub, og det kan også ses i vores aktiviteter. Måske er det åbningstiderne for nogle af vores aktiviteter, der gør det til en udfordring for nogle få. Men jeg forstår ikke, hvorfor der overhovedet er nogen, der vil tage det op, siger Tim Andresen.

Netværks- og genrespillesteder

  • I 2021 blev der udpeget 14 spillesteder, heriblandt Culture Box, til at være netværks- og genrestpillesteder.
  • Et genrespillested har et særligt fokus på at fremme formidlingen og udviklingen af smalle genrer.
  • Et netværksspillested er baseret på et stærkt samarbejde mellem lokale og regionale aktører.
  • Der blev i denne forbindelse afsat 10 mio. kr. i årene 2022-2024 til spillestederne.

Kilde: Kulturministeriet

Han understreger yderligere, at det er kulturforeningen CB, der modtager kommunal støtte og ikke spillestedet Culture Box. Støtten går blandt andet til oplæring af artister, workshops og samarbejder med andre spillesteder.

– Culture Box og Kulturforeningen har to forskellige CVR numre. Culture Box er spillestedet og Kulturforeningen CB er dem, der leverer indholdet til en stor del af aktiviteterne, og i den støtte ligger meget andet end de koncerter, der holdes om natten, siger Tim Andresen.

Det handler om mere end støj

Culture Box og Foreningen CB gør ifølge Tim Andresen en dyd ud af at opretholde et godt naboskab med både virksomheder og beboere i området omkring spillestedet.

– Vi har ligget her i 17 år, og åbningstiderne er ikke ændret, så der er ikke noget, der er anderledes. Vi har brugt store summer af egne lommer på at få lydisoleret lokalerne og få foretaget målinger, så vi ikke støjer mere, end vi må. Det bliver også løbende tjekket af kommunens støjvagter, siger han.

Læs også: Politiet holder øje med fulde påske-billister

I Indre By Lokaludvalg mener man ikke, at problematikken omkring Culture Box udelukkende omhandler støj – den synes de egentlig, at Culture Box håndterer ganske fint.

– Mit anke går på, om det er korrekt at bruge 1,2 millioner om året af de kommunekroner, vi har til rådighed på en kulturforening, der fremmer en kultur, hvor det er kendt for alle, at technokulturen er bygget op omkring ecstasy, siger Lean Milo.

Til det understreger Tim Andresen, at Culture Box har en nultolerance for al narkotika, og at folk bliver smidt ud, hvis de bliver taget med det.

– Det er ikke anderledes end alle andre steder, der er åbne om natten, siger han.

Hos Københavns Politi mener man heller ikke, at der er særlige udfordringer ved spillestedet Culture Box i forholde til andre steder, der holder åbent om natten.

– Som en del af vores Trygt Natteliv-indsats fører vi løbende bevillingstilsyn med de enkelte restaurationer. Vi er i den forbindelse synligt til stede med patruljer på de steder i nattelivet, hvor der kan forekomme både slagsmål og gæster, der har indtaget stoffer. Ligesom andre steder oplever vi det også fra tid til anden på det pågældende sted, hvor vi har sigtet og bortvist gæster, fordi de har haft stoffer på sig, siger politiinspektør Tommy Laursen.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af en dagsorden til et kommende møde hos Indre By Lokaludvalg. Her var et medlemsforeslag, som foreslog, at Københavns Kommune skulle kontaktes omkring den støtte der gives til Kulturforeningen CB. Netavisen var selv til stede til mødet.