Indvandrerfædre diskuterer om Yahya har ret

Foto: Gyldendal
Foto: Gyldendal

Yahya Hassan er kritisk, når han beskriver sin opvækst eller sin mening om sine forældres generation, og det bliver diskuteret blandt indvandrerfædre.

Yunus Cetiner arbejder som familiemedarbejder på værestedet Far på Færde på Bispebjerg, hvor han dagligt er i kontakt med fædre, som er interesserede i at skabe en god relation med deres børn. Han mener, at der kan være streng disciplinen i hjemmene.

Man kan heller ikke bare sige, at han beskriver 200.000 mennesker, sådan er det jo ikke
Abdullahi Hassan, bestyrelsesmedlem i Far på Færde

Om forældregenerationen:

Så snart vores forældre landede i Kastrup, var det, som om deres rolle som forældre hørte op.
Og så kunne vi se vores fædre rådne passivt op på kontanthjælp i sofaen med fjernbetjeningen i hånden,
ledsaget af en desillusioneret mor, der aldrig sagde til eller fra.

Yahya Hassan

Læs også: Indvandrerkvinder cykler for jobs

Nogle af disse fædre kender ikke selv til det at have en positiv fædre relation, fordi de ikke selv har oplevet det. Det negative overskygger det positive og skabe distance, siger han.

-Det er ikke et sundt forhold at vokse op i, og det kan blive en negativ spiral, siger han.

Bestyrelsesmedlem og far til seks, Abdullahi Hassan, som er tilknyttet værestedet kan ikke genkende billedet af forældregenerationen, som Yahya Hassan fremlægger den.

– Han er en ung mand, og han er vred. Jeg kan godt forstå at han er vred, hvis han har været udsat for de ting, som han siger, men det betyder ikke, at alle forældre er sådan, siger Abdullahi Hassan.

– Man kan heller ikke bare sige, at han beskriver 200.000 mennesker, sådan er det jo ikke, siger han.

Læs også: Kontaktpersoner skal hjælpe unge indvandrere i uddannelse

Forskelle

Yunus Cetiner mener, at det har en betydning, at forældrene er vokset op i et andet land, end det deres børn vokser op i.

– Som voksen mand må det være utrolig hårdt at være i et samfund, hvor ens 15-årige dreng ved mere om det samfund, end han selv. Hvad skal fædrene lære deres børn, hvis ikke de selv aner, hvad det går ud på? Så giver man måske op, siger Yunus Cetiner.

Det kan være svært for fædrene at navigere i, mener han.

Der er forskelle på disciplinen siger Abdullahi Hassan.

– Jeg kan sige lige ud, at der er forskellig disciplin, hvis man sammenligner danske familiers hjem med indvandrefamiliers’. Også i velfungerende indvandrefamiliers hjem er der mere disciplin. Der er mere respekt. Vi investerer i barnet, siger han.

Men det har ikke noget med det billede, som Yahya maler at gøre, tilføjer han.

Begge er de enige i, at der er også er problemer blandt etniske danskere.

– Det er bare ikke en lige så slagkraftigt historie, når det handler om en 18-årig Rasmus eller Torben, der fortæller om sin opvækst eller sine traumer, siger Yunus Cetiner.