Interessen for julehjælp eksploderer

SONY DSC
Alt tyder på, at antallet af ansøgninger til årets julehjælp kommer til at slå alle rekorder.

1000 ansøgninger om dagen. Det er, hvad Dansk Folkehjælp har modtaget siden 1. november, hvor det blev muligt at søge om årets julehjælp. Tallet er markant højere end på samme tidspunkt sidste år.

Organisationer som Mødrehjælpen og Røde Kors oplever den samme udvikling.

– Siden 1. november har vi fået 7417 ansøgninger. Det er en markant stigning. Derudover kan vi se, at flere tusinder har påbegyndt en ansøgning, men droppet det undervejs. Måske fordi at det gik op for dem, at de ikke levede op til vores kriterier, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Klar tendens

Ifølge projektleder hos Røde Kors, Troels Østergaard, oplever man også her en større stigning i antal henvendelser:

– Indtil videre ser det ud som om, at vi har fået 30 procent flere ansøgninger, sammenlignet med sidste år. Vi har først det endelige resultat, når vi rammer ansøgningsfristen, men indtil videre ser det ud, som om at stigningen i efterspørgslen er større end i de foregående år, konstaterer han, og understreger at skønnet er baseret på tilbagemeldinger fra 94 ud af 187 lokalafdelinger.

Den stigende interesse for julehjælp er langt fra ny. I 2015 delte Dansk Folkehjælp 5400 julehjælpspakker ud. Det var en stigning på hele otte procent sammenlignet med 2014. For Røde Kors’ vedkommende hjalp man langt over 7000 familier.

Indtil videre ser det ud som om at vi har fået 30 procent flere ansøgninger, sammenlignet med sidste år.
Troels Østergaard, projektleder i Røde Kors

Organisationernes ansøgningskriterier og uddeling af julehjælp er ikke ens. Hos Dansk Folkehjælp modtager man ansøgningerne centralt, mens det hos Røde Kors er lokalafdelingerne, som står for at modtage ansøgningerne og uddele julehjælpen. Målgrupperne er også forskellige. Dansk Folkehjælp yder julehjælp til enlige forsørgere, mens økonomisk trængte familier kan komme i betragtning hos Røde Kors.

– Det er 10. år i træk vi uddeler julehjælp. Vi giver en håndsrækning til enlige forsørgere på overførselsindkomst, med hjemmeboende børn under 18 år. Det er en særlig udsat gruppe, hvoraf de fleste er på kontanthjælp, siger Klaus Nørlem.

Kontanthjælpsloftet kan spille en rolle

Ifølge ham er der ikke et entydigt svar på at interessen for julehjælp er vokset endnu mere i år, men flere faktorer spiller en rolle, vurderer han.

– For det første viser målinger, at der over en årrække er blevet flere fattige. Samtidig har kontanthjælpsloftet presset nogle af de mennesker økonomisk, som i forvejen er fattige. For det andet er flere blevet bevidste om at søge, og at muligheden for julehjælp er til stede. Og for det tredje har vi en oplevelse af, at flere kommuner henviser til velgørenhedsorganisationer når deres borgere henvender sig om at de føler sig pressede økonomisk pressede – eksempelvis på grund af de nye kontanthjælpsregler, siger han.

Julehjælpen fra Dansk Folkehjælp består af en madkurv til en værdi af 500 koner og to gavekort til legetøjs- og sportsforretninger på hver 500 kroner. Hos Røde Kors består julehjælpen typisk af et gavekort til Coop på 500 kroner. Nogle lokalafdelinger vælger dog at give mere.