iPads kan gøre børn nærsynede

Hvis iPaden skiftes ud med fodbold eller far, mor og børn, kan det resultere i nærsynethed Foto: Gettyimages.dk
Hvis iPaden skiftes ud med fodbold eller ‘far, mor og børn’, kan det føre til nærsynethed
Foto: Gettyimages.dk

iPaden storhitter hos de små, men for mange timer med apparatet kan føre til nærsynethed, fortæller formand for Optikerforeningen, Per Michael Larsen.

– Tendenserne er, at det måske er en medvirkende årsag til, at der kommer flere nærsynede personer, ved at man sidder og ser så længe på en skærm på så kort afstand, siger Per Michael Larsen.

Det store forbrug af eksempelvis iPads har dog ikke kun negative følger, forklarer Per Michael Larsen, som blandt andet nævner en styrket øjenbevægelse, som en af de positive ting ved brugen af iPads og andre tablets.

Man skal hverken tage iPadsne fra børnene, eller bruge dem som pasningsordning, men i stedet lave en vurdering, da det er sundt i nogen situationer og omvendt i andre.
Per Michael Larsen, Formand for Optikerforeningen

Derfor mener han, at man bliver nødt til at lave en personlig vurdering af, om børnene bør sidde med en iPad i de specifikke situationer.

– Man skal hverken tage iPadsne fra børnene eller bruge dem som pasningsordning, men i stedet lave en vurdering, da det er sundt i nogen situationer og omvendt i andre, siger han.

Læs også: Vil du have en sut eller en iPad, lille skat?

Når man som forælder skal lave en vurdering af, hvornår man bør tage iPaden eller en anden tablet fra børnene, skal man blot være opmærksom på, at børnene ikke skal bruge den for lang tid, da det er vigtigt at variere afstanden på det, man kigger på.

Afstanden der er problemet

Problematikken ligger nemlig ikke i de specifikke smartphones eller tablets, men i afstanden til det, du kigger på, fortæller formand for Danske Øjenlægers Organisation, Jesper Skov.

– Det er fuldstændig underordnet, om du kigger i en bog eller på en iPad, det er afstanden ned til skriften eller skærmen, der er afgørende, siger Jesper Skov.

Derfor gør det ikke noget at læse på din iPad i stedet for en bog, men hvis iPaden bruges i stedet for at lege eller spille fodbold, så er der større sandsynlighed for nærsynethed, uddyber Jesper Skov:

– Der er lavet undersøgelser, der viser at udendørsaktiviteter og lignende kan dæmme op for nærsynethed.

Hverken Jesper Skov eller Per Michael Larsen kan fortælle, hvor lang tid et barn bør sidde med iPad, men forklarer, at man bare skal holde det for øje, at barnet bør variere sit syn.