Region Hovedstaden vil ikke privatisere hjemmefødselstilbud

Flere og flere vælger at føde hjemme, men de danske regioner, har forskellige tilbud til dem, som ønsker hjemmefødsel.
Flere og flere vælger at føde hjemme, men de danske regioner har forskellige tilbud til dem, som ønsker hjemmefødsel. Foto: flickr

Region Sjælland har udliciteret alle hjemmefødsler i regionen til Hjemmefødselsordning Sjælland, men Region Hovedstaden kommer ikke til at privatisere deres hjemmefødsler, som Region Sjælland har gjort det. Det slår formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Karin Friis Bach (B) fast.

– Det fungerer godt i Region Sjælland, men det er ikke noget, som vi vælger at gøre i Region Hovedstaden. Vi fokuserer på at have en velfungerende offentlig hjemmefødselsordning, siger Karin Friis Bach (B).

Stor tilfredshed med privat tilbud
Region Sjælland har som den eneste region et specielt tilbud til kvinder, som ønsker at føde hjemme. Disse hjemmefødsler kan nemlig blive foretaget af efteruddannede, specialiserede og private jordemødre, som regionen betaler for. Tilbuddet scorer topkarakter i brugertilfredshed viser undersøgelse foretaget af rådgivningsorganisationen Forældre og Fødsel i 2014.

98,8 procent af de adspurgte 177 kvinder ville vælge en hjemmefødsel, hvis de skulle føde igen.

Mie Hammershøj er formand for Hjemmefødselsordning Sjælland, der står for denne ordning. Hun håber, at politikerne i København vil overveje en løsning, som man har i Region Sjælland.

– Hvis der sker et gennembrud i København, og man beslutter at penge skal følge patienten, ville det være svært at stritte imod i resten af Danmark, siger Mie Hammershøj.

Læs også: Flere vælger at føde hjemme i 2016

Forhåbning om nyt fødselstilbud i Region Hovedstaden
Karen Ingversen har været jordemoder i over 20 år. Hun har arbejdet med både hjemmefødsler og hospitalsfødsler, og har været ansat i Hjemmefødselsordning Sjælland i 10 år, men er nu ved at starte en ny klinik i København. Hun arbejder på, at borgere i hovedstadsområdet vil få en ordning, der ligner Region Sjællands.

Om hjemmefødsler
Flere og flere vælger at føde hjemme, men det er stadig kun ca. 1,8 procent af landets kvinder, der gør det.
I Holland føder ca. 30% af alle kvinder hjemme.
Hjemmefødselsordning Sjælland er den eneste af sin slags i landet.
Jordemødrene i ordningen er private, men har lavet en kontrakt med Region Sjælland.
Den aftale betyder, at ordningen varetager alle hjemmefødsler i Regionen.
Hjemmefødselsordning Sjælland har 25-års jubilæum til januar.

– Jeg synes, at de har et fantastisk tilbud i Region Sjælland, som kvinderne er enormt glade for. Jeg er sikker på, at kvinder fra Region Hovedstaden også ville være lige så glade, hvis vi kunne få lov at brede det ud til Region Hovedstaden, siger Karen Ingversen.

Hvis man ikke bor i Region Sjælland og foretrækker en hjemmefødsel, er det en jordemoder, som er ansat ved et sygehus, der foretager hjemmefødslen. Formanden for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden mener, at den offentlige hjemmefødselsordning fungerer fint.

– Der er ikke nogen grund til at udlicitere til private, når vi i forvejen har et rigtig godt tilbud. Vores hjemmefødselsordning fungerer godt. Hvis der var et stort ramaskrig om vores ordning, ville jeg overveje det. Men sådan er det jo ikke, siger Karin Friis-Bach (B).

Læs også: Jordemoder kræver lige forhold for hjemmefødende

Kendt jordemoderordning
Flere steder i landet har man indført kendt jordemoder for både hjemmefødende og hospitalsfødende, hvilket betyder, at de gravide får et kontinuerligt forløb med en fast jordemoder. Det er også et af kendetegnende ved Hjemmefødselsordning Sjællands tilbud, hvor man har et team af to jordemødre tilknyttet.

– De to jordemødre man lærer at kende, ser man mange gange i løbet af graviditeten. Et normalt fødselstilbud på hospitalerne er 4 gange tyve minutters konsultation. Det med at man kender sin jordemoder rigtig godt, er med til at lokke folk til hjemmefødsel, forklarer formand for Hjemmefødselsordning Sjælland Mie Hammershøj.

Man har endnu ikke indført kendt jordemoderordning i Region Hovedstaden, selvom der er politisk opbakning til det.

– Der et politisk ønske om at lave en kendt jordemoderordning, men vi har desværre ikke pengene til det. Vi har i forbindelse med næste års budget prioriteret andre områder højere, eksempelvis psykiatrien. Det er dog noget, der stadig står på vores ønskeliste, siger Karin Friis Bach (B).

 

One Response to "Region Hovedstaden vil ikke privatisere hjemmefødselstilbud"