Iværksættervirksomhed i skarp kritik af kommunen: »Der mangler fleksibilitet«

Virksomheden Posters & Frame blev grundlagt i 2016 og producerer plakater og rammer.
Foto: iStock

Afslag, afslag, afslag. Det var det, iværksættervirksomheden Posters & Frame oplevede, da de søgte om byggetilladelse til at udvide de nuværende bygninger, virksomheden sidder i. Posters & Frame har nemlig fået luft under vingerne. På få år har de etableret en virksomhed med over 60 medarbejdere, men kommunen afslår at give byggetilladelse til at udvide bygningerne, fordi de ligger i et landzoneområde.

– Vi er i en udviklingsfase, hvor vi skal udvide virksomheden, for vi kan ikke fysisk være i de nuværende bygninger længere. Hvis vi kan få et til to år, hvor vi må sætte noget midlertidigt op, vil virksomheden blomstre endnu mere og blive en international virksomhed med base i Roskilde, siger rådgiver i Posters & Frame, Henrik Busch.

Kommune ønsker ikke erhverv i landzoner

Men det afslår kommunen, og det er frustrerende for Henrik Busch. 

– Min store anke er, at der mangler fleksibilitet i kommunen. Vi er skakmat på, at vi ikke kan få lov til at sætte en midlertidig bygning op, så vi kan ekspandere. Vi er tvunget til at kigge andre steder hen, for vi føler ikke, at der er ordentlig opmærksomhed fra Roskilde Kommune, siger Henrik Busch.

Ifølge formanden for Udvalget for vækst, erhverv og globalisering i Roskilde Kommune, Lars Lindskov (K), er det helt bevidst fra kommunens side, at virksomheder skal ligge i erhvervsområder.

Posters & Frame har lagt sig i et område, hvor der ikke er generel interesse i, at der skal ligge en logistiktung virksomhed. 

Læs også: Roskilde Kommune om CSR-pris: »Ingen interesse hos virksomhederne«

Virksomheden ligger i et grønt område, hvor kommunen ikke giver tilladelse til at bygge på. Omkring ligger blandt andet nedlagte landejendomme og en put and take sø.
Foto: Klima- Energi- og Forsyningsstyrelsen

– Generelt har vi ikke ønsket at have erhverv i landzoner. Simpelthen for at beskytte de grønne områder. Udover at beskytte naturen er det også for at dæmpe de behov, der er for at udbygge infrastrukturen. Når man kører med lastbiler og varevogne, er det bedre, at virksomheden ligger i et industrikvarter, siger Lars Lindskov. 

Landzoner

  • Hovedformålet med landzoneadministration er at forhindre spredt bebyggelse i det åbne land.
  • Skal sikre en klar grænse mellem by og land.
  • Der er særlige regler for byggeri i landzoner.
  • Ved bebyggelse i landzoner kræver det en landzonetilladelse fra kommunalbestyrelsen.

Kilde: Bolig- og Planstyrelsen

Skal bruge kommunens udlagte erhvervsarealer

Ifølge Lars Lindskov er det samme vilkår for alle virksomheder. Det er muligt at bo i billige bygninger som iværksættervirksomhed, men når de vokser ud af bygningerne, skal de bruge kommunens udlagte erhvervsarealer. 

Henrik Busch anerkender, at virksomheden ligger i et landzoneområde, hvor man er underlagt forskellige restriktioner, men mener samtidig, at en midlertidig udvidelse vil give virksomheden fred og ro til at finde nye lokaler til at udfolde iværksættereventyret på.

– Vi bad blot om at få et til to års mulighed for at udvikle os, der hvor vi var. Vi er med på, at vi ikke skal være i et landzoneområde, men hvis vi kan få et til to års fredning, så har vi fred til at flytte et andet sted hen, siger Henrik Busch.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev inspireret til historien via en rapport fra Dansk Industri om dårlig erhvervsvenlighed i kommunen. Kritikken går blandt andet på sagsbehandlinger. Gennem forskellige kilder fik jeg kontakt til virksomheden, historien bygger på. Derefter tog jeg kontakt til Erhvervsforum Roskilde for at få blåstemplet problemet. Til sidst tog jeg kontakt til kommunen for at høre deres udlægning af sagen.