»Jeg vil for evigt have Voice-logoet printet i panden«

Emilie Päetavalu blev i efteråret den 12. talentshowvinder herhjemme.<br>Foto: Minja Derkovic
Fra at være den ‘største stemme’ kæmper Emilie Päetavalu nu med overhovedet at få en stemme i musikbranchen. Foto: Minja Derkovic

– Jeg er stadigvæk nogle gange ved at falde på halen over at have vundet, fordi jeg slet ikke kan forstå, hvorfor det var mig, fortæller Emilie Päetavalu om den dag i hendes liv, der stadig står som det store musikalske højdepunkt. Lige så svært som hendes efternavn er at udtale, lige så let var det at høre hendes talent, da hun stod på scenen i Voice. Siden er det ikke meget vi har hørt til hendes støvede, men rene klang.

Det er ikke kun seerne, som synes, det er endnu en talentshowsvinder, der ikke bliver til noget – det er også branchen, der tænker sådan.
Emilie Paëtavalu

Kelly Clarkson, Leona Lewis og Jordan Sparks er en række af de vindere, der i udlandet har fået skabt en stor karriere efter at have vundet et talentshow. Herhjemme ser virkeligheden dog noget anderledes ud. Selvom seerne giver deres stjerne en indgangsbillet til musikbranchens eftertragtede studier, er det ikke ensbetydende med, at vinderne efterfølgende får en karriere i musikbranchen – snarere tværtimod.

– Havde jeg vundet det her i England, så havde jeg været en kæmpe stjerne nu, fordi der er det prestige at vinde et talentshow. Det er det ikke herhjemme, forklarer hun.

– Herhjemme er det en lukket musikbranche på den ene side og talentshows på den anden. Og de to ting hænger ikke sammen. Det er det, jeg kæmper med nu, og det er skide svært. Det er ikke kun seerne, som synes, det er endnu en talentshowsvinder, der ikke bliver til noget – det er også branchen, der tænker sådan.

En farlig præmie

Emilie blev den tolvte vinder af et talentshow herhjemme, men selvom de danske programmer efterhånden har kørt over en lang årrække, er det ikke lykkedes en vinder endnu at slå sit navn fast i den danske musikbranche.

– Det er dobbelt så svært at komme ind i branchen, når man har vundet et talentshow. Jeg vil for evigt have Voice-logoet printet i panden, når folk møder mig, og det er megasvært at komme ud af den æra. Det er vildt frustrerende, at man viser en stor del af befolkningen, at man er dygtig – at man skal vinde, fordi man har fortjent det. Og så viser det sig efterfølgende at være en ulempe for en.

Jeg har nu tænkt mig ikke at danse videre på Voice-bølgen, men i stedet starte fra bunden, som en hvilken som helst anden kunstner ville gøre.
Emilie Päetavalu

Siden Voice har hun oplevet en masse musiksnobberi fra folk i branchen. Flere radiostationer nægter at spille hendes musik, ligesom hun ofte bliver konfronteret med de negative konsekvenser ved sin deltagelse.

– Jeg føler mig lidt som en lus mellem to negle. Jeg får hele tiden at vide, at det var en ulempe, at jeg vandt Voice. At det havde været fedt, hvis jeg aldrig havde meldt mig, men i stedet selv havde fundet vej frem i branchen. Men det kan jeg jo ikke bruge til noget, for hvis jeg ikke havde stillet op i Voice, så havde jeg højst sandsynligt aldrig fået en pladekontrakt og mødt de her mennesker.

Derfor mener hun heller ikke, at en pladekontrakt nødvendigvis er den rigtige præmie.

– Det er en farlig præmie, for mens man står midt i det, virker det sindssygt attraktivt, men efter et par måneder viser det sig, at det er det nødvendigvis ikke, siger 24-årige Emilie Päetavalu.

Selvgjort millionærdrøm

Emilie var ikke i tvivl om, at det var L.O.C, hun ville have som coach i programmet. L.O.C er netop inkarnationen af den kunstnermyte, hun kæmper imod. Han har kæmpet sig vej op gennem musikbranchen: fra rå undergrundsrap i provinsen til Orange Scene på Roskilde Festival – fra gadedreng til musikermillionær.

Emilie startede sin karriere på scenen ved siden af L.O.C med hele Danmark som publikum. Nu skal hun igen kæmpe med at få sin stemme hørt i musikbranchen. Med titlen som Voice-vinder vandt hun en pladekontrakt, der skaffer hendes plads i studiet, men pengene til huslejen må hun selv tjene som salgsassistent i stormagasinet Illum.

– Jeg er både den her pige, der er i studiet og arbejder på album, hvor jeg skriver musik 14 timer i træk, og den næste dag står jeg inde i Illum og lægger bukser sammen. Det er to vidt forskellige liv, som jeg hele tiden prøver at forene, og det er ikke altid nemt.

Emilie Päetavalu, 24 år

  • Blev landskendt, da hun i november 2012 vandt TV2’s sangkonkurrence ‘Voice – Danmarks største stemme’
  • Rapperen L.O.C (Liam O’Connor) var hendes coach i programmet og sammen skrev de vindernummeret Skandale
  • Hun er født og opvokset på Christianshavn, men bor nu på Nørrebro med sin kæreste
  • Det specielle efternavn er fra Estland og stammer fra hendes fars familie
  • Fra 3. klasse til og med gymnasiet gik hun på sangskolen Sankt Annæ i Valby.Hun skrev sin bachelor i Performance Design på Roskilde Universitet samtidig med sin deltagelse Voice
  • Hun har de sidste tre år arbejdet som salgsassistent i Illum i København

Mere end Danmarks største stemme

Hun har hele sit unge liv haft musikken som sit mål. Den musikalske uddannelse har hun fået af sin far, der er operasanger på Det Kongelige Teater og på sangskolen Sankt Annæ. I teenageårene blev hun af sin musiklærer på efterskolen kastet ud i at synge i et rockband, og det var her, det for alvor gik op for hende, hvad hun kunne bruge musikken til.

– Fra koret på Sankt Annæ var jeg vant til at skulle synge sammen med en masse andre, hvor vi alle skulle lyde som én stor stemme. Og lige pludselig stod jeg der som forsanger i et band og kunne gå amok. Jeg skulle ikke lyde som nogen andre, jeg skulle bare lyde som mig. Det var dér, jeg fandt ud af, at jeg har en stemme, der kan noget andet end kormusik, og det er det, jeg hellere vil.

Siden dengang har hun kæmpet for at slå igennem som sangerinde.

– Jeg knokler for det her, og jeg har knoklet for det, siden jeg var barn. Jeg har nu tænkt mig ikke at danse videre på Voice-bølgen, men i stedet starte fra bunden, som en hvilken som helst anden kunstner ville gøre.

Personlig musik tager tid

Selvom hun forholder sig ambivalent til den pladekontrakt hun vandt, vil hun udnytte den chance, hun har fået, til fulde. Mange omkring hende, inklusiv hendes pladeselskab, har opfordret hende til at udgive noget, mens hendes stemme stadig står klar i erindringen. Men Emilie har sin egen plan.

Hvor den første Voice-vinder, Kim Wagner, udgav sit album på rekordtid, har hun valgt at give sig god tid med sit kommende album. Hun insisterer på at lave et personligt album og har planer om at skrive al tekst selv.

– Jeg bruger musikken til at fortælle en personlig historie om mig – historier jeg ikke har fortalt nogen før. Jeg arbejder meget med at finde en balance mellem at sige tingene fuldstændig, som de er, og så pakke dem lidt ind – for min egen skyld.

Ligesom teksterne er en blanding af bandeord og lyrik, er musikken også en afspejling af hendes personlighed med klassiske strygere og rapbeats.

Det her album kommer ikke ud, før jeg synes det er færdigt. Og det vil jeg holde på, uanset hvem der måtte presse mig til at få det ud hurtigst muligt.
Emilie Päetavalu

Samtidig med, at hun selv har taget styringen over det kommende album, har hun erfaret, at god musik tager tid – især når man er perfektionist. Det er derfor endnu uvist, hvornår hendes album udkommer.

– Det her album kommer ikke ud, før jeg synes det er færdigt. Og det vil jeg holde på, uanset hvem der måtte presse mig til at få det ud hurtigst muligt, fastslår hun.

– Det er nok lidt atypisk i talentshowverdenen, men det håber og tror jeg, kan komme mig til gode. Det er min chance for at vise hele Danmark, at man godt kan vinde et talentshow og være en rigtig kunstner på trods.