Vi elsker at se andre myrde løs

Det er et hit at se andre spille computerspil som fx League of Legends  Foto Alper Çuğun Flickr
Det er et hit at se andre spille computerspil som fx Dota 2.
Foto Alper Çuğun Flickr

Det er vildt populært at se andre mennesker spille computerspil live. Nogen elsker at se folk bryde hovedet i det taktiske kortspil Hearthstone, mens andre ser på soldater og terrorister, der skyder lys på hinanden i Counter-Strike.

Det hele kan ses live på den amerikanske streamingtjeneste Twitch, hvor folk fra hele verden transmitterer deres bedrifter i computerspilverdenen.

Twitch har nu rundet 100 millioner månedlige seere. Det er en fordobling af seertallet, siden websiden sidste år blev købt af Amazon for 970 millioner dollars, skriver Twitch på deres egen blog.

De unge søger det autentiske

– Lige nu har vi ramt ind i, at specielt e-sportsscenen er meget aktiv på de her forskellige online muligheder, og der er kommet større interesse fra firmaer som traditionelt ikke beskæftiger sig med spil, siger Thomas Bense, stifter af pixel.tv.

Man føler, at man sidder sammen med dem hjemme i stuen.
Thomas Bense, stifter af pixel.tv

Pixel.tv er en online, uafhængig tv-kanal, der hovedsageligt beskæftiger sig med spil men også film og gadgets. De har siden 2007 haft fingeren på pulsen af spilindustrien, og følger udviklingen på tæt hold.

Læs også: Behøver e-sporten overhovedet at være en sport?

– De gamle traditionelle tv-kanaler er på vej væk, og så kommer der sådan noget som Twitch i stedet for, siger Thomas Bense.

Fakta om Twitch

  • Introduceret i 2011 som en del af sitet justin.tv.
  • Fokus på videospil, live-streaming og e-sport.
  • USA’s 4. største website målt på datatrafik.
  • Twitch har flere primetime seere end bl.a. MTV og CNN.
  • Solgt til Amazon sidste år for 970 millioner dollars.
  • Kilde: Twitch & Wikipedia

Han forklarer, at Twitch er helt speciel, fordi de giver seerne mulighed for at opleve oprigtig ægthed:

– Det er primært ægtheden, der er omkring både Twitch og youtube, som specielt de unge tænder på. Det tror jeg betyder rigtig meget, at man kan mærke, at det er en ligesom en selv, der sidder der. Man føler, at man sidder sammen med dem hjemme i stuen.

Underholdning og selskab

En af dem som nyder godt af den stigende interesse for computerspil som seerunderholdning, er Kristian Thygesen, der har sin egen kanal på Twitch. Han sender live fra sin stue fire timer hver dag, og fornemmer helt klart den stigende interesse i sit netværk.

Det er utroligt, så hurtigt man bliver “bros” med sine faste seere.
Kristian Thygesen, indehaver af Twitch-kanalen LiftingNerdBro

– Jeg mærker det, når jeg snakker med folk. Alle unge under 20 år kender Twitch og følger flere forskellige streamere. Som lærervikar oplever jeg ofte, at det er de unges primære medie sammen med youtube.

Læs også: E-sport er ikke kun for nørder

Den store succes, som Twitch oplever, skyldes ifølge Kristian Thygesen flere ting. Dels at industrien generelt er voksende, men også den unikke mulighed som Twitch tilbyder sine seere:

– Folk kommer for at blive underholdt og få selskab. Det er utroligt, så hurtigt man bliver ”bros” med sine faste seere. De fleste sidder og spiller samtidig selv, men vil gerne have følelsen af selskab.

Se den populære streamer Syndicate spille zombiespillet DayZ her:

Det bliver kæmpestort

Ifølge Thomas Bense går udviklingen kun en vej – og det er op.

– Det kommer til at blive kæmpestort. Det er en hel cirkel, der bliver forenet nu, hvor der kommer flere penge ind i det fra store firmaer som fx bettingselskaber, der betaler dygtige unge spillere, så de begynder at leve af det og bruge endnu mere tid på at streame live.