Vi tager sølvmedalje i at spise slik

Danskerne er det folkefærd i Europa, der spiser næstmest slik, viser ny undersøgelse.   Foto: Stéfan, Flickr
Danskerne er det folkefærd i Europa, der spiser næstmest slik, viser ny undersøgelse.
Foto: Stéfan, Flickr

Vi spiser chokolade efter frokost og hapser en pose lakridser til aftenkaffen. For i Danmark er vi vilde med slik. Faktisk spiser vi årligt så meget slik, at vi ifølge en ny undersøgelse fra Sugar Confectionary Europe er blandt de europæere, der oftest har hang til søde sager.

Med et årligt slikindtag på 8,18 kilo pr indbygger tager Danmark sølvmedaljen i slikspisning i Europa. Sammenligner man danskernes forbrug af slik med sydeuropæerne, spiser danskerne over otte gane så meget slik som for eksempel Tyrkiet, der ifølge undersøgelsen er det land i Europa, hvor der spises mindst slik. Fortsætter denne udvikling, vil Danmark i 2018 være det land i Europa, der spiser mest slik pr indbygger.

Læs også: Slik eller burger? Din uddannelse afslører dine laster

Akademikerne spiser mest slik

En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser dog, at der er en klar sammenhæng mellem din uddannelseslængde, og hvor meget slik du spiser.

 Normalt siger man jo, at det er dem med de korteste uddannelser, der har de mest uhensigtsmæssige sundhedsvaner. Her viser det sig dog at være omvendt på nogle punkter
Anne Illemann Christensen forsker fra Statens Institut for Folkesundhed

Ifølge undersøgelsen er det er folk med en lang videregående uddannelse, der spiser mest slik og kage.

Anne Illemann Christensen er ph.d.-studerende og en af forskerne bag rapporten. Hun er overrasket over, at akademikerne tager førstepladsen, når det kommer til slikspisning.

– Normalt siger man jo, at det er dem med de korteste uddannelser, der har de mest uhensigtsmæssige sundhedsvaner. Her viser det sig dog at være omvendt på nogle punkter, for eksempel når det kommer til is, kage og slik.

Selv om akademikernem har fingrene mere i slikskålen end andre samfundsgrupper, mener madsociolog Naja Buono Stamer ikke, at det nødvendigvis er ensbetydende med, at de lever mere usundt.

– De højtuddannede kan sagtens spise is, slik og kage, men de kan balancere det med, at de så spiser nogle ting i hverdagen, som måske er mere sunde. En længere uddannelse kan gøre, at man er mere reflekteret omkring sin madvaner, siger Naja Buono Stamer.

Se fakta over danskernes slikforbrug:

 

One Response to "Vi tager sølvmedalje i at spise slik"