Kæmpe prisforskel på lægeerklæringer

Foto: morguefile.com
Foto: morguefile.com

Bliver du ramt af influenza eller halsbetændelse, kan det blive dyrt, hvis du efterfølgende har brug for en lægeerklæring. En rundringning blandt 21 tilfældigt udvalgte læger i Nordjylland og Storkøbenhavn viser, at prisen svinger med flere hundrede kroner. Bor du fx i Vestervig, Nordjylland, slipper du med 120 kr, mens du kan være uheldig at skulle betale op til 600 kr, hvis du er bosat i en af Storkøbenhavns dyre kommuner. Det er en prisforskel på 400 %.

Ifølge Vejledning i brug af Mulighedserklæring fra 1. februar 2010, som er lægernes regelsæt for at skrive lægeerklæringer, skal de »honoreres for medgået tid.« Det betyder, at prisen skal sættes ud fra, hvor meget tid lægen bruger på blandt andet konsultation af patienten, samt udfyldelse af lægeerklæringen. Dermed er det op til lægen selv, at vurdere, hvor lang tid det tager. Og det lader til, at være forskelligt fra læge til læge.

Ikke noget at stille op
Desværre kan man som patient ikke selv vælge den billigste, da det skal være ens egen læge, der udsteder lægeerklæringen. Vælger man at skifte læge, koster det 180 kr. med mindre, det er i forbindelse med en flytning.

– Det er urimeligt, hvis den samme arbejdsindsats skal honoreres så vidt forskelligt. Specielt i et standardiseret led som praktiserende læger må formodes at være, siger Torben Gudmundsson, der er formand for Patientforeningen Danmark.

Patientforening Danmark tilbyder hjælp til fx behandling af klage- og erstatningssager, men priser på lægeerklæringer ligger uden for dens område. Heller ikke Sundhedsministeriet har indflydelse på prissætningen.

Beslutningen ligger hos Lægeforeningen, som er lægernes faglige interesseorganisation. De oplyser, at der på nuværende tidspunkt ikke er forhandlinger om fast honorar. Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra formanden for attestudvalget i Lægeforeningen.