“Kærestejakke” skal hjælpe ensomme singler

Trænger du til et lignende kram? Så kan “kærestejakken” være noget for dig. Foto: Josephine Wiesener

Hun lægger armene omkring dig og omfavner dig ømt, mens hun hvisker søde ting i dine ører. Er det et scenarie, som du finder tiltalende, men har du ikke lige en sød kæreste i baglommen? Så kan du nu få en lignende oplevelse med “kærestejakken”.

En gruppe studerende i Japan har opfundet en jakke, som simulerer kram, og via høretelefoner hører man en skinger kvindestemme sige ting som: »Undskyld jeg kommer for sent«.

Kærestefølelse

Jakken skal hjælpe ensomme mennesker med at give dem følelsen af at have en kæreste. Jakken ligner så mange andre jakker, men skiller sig ud ved, at man spænder et bælte om taljen, hvor en maskine strammer bæltet og skaber fornemmelsen af, at en sød pige kaster armene omkring en og giver en et kram.

Læs også: Computere og robotter skal sikre velfærden

– Hvis jeg har en kæreste, synes jeg, det er rart, hvis hun pludselig giver mig et kram bagfra, når jeg venter på hende på en station, siger Maito Omori i en YouTube video. Han har været med til at udvikle jakken.

– Konceptet er, at alle kan få følelsen af at have en kæreste, siger hardwareingeniør Hikaru Sugiura i samme video.

Teknologi vs. menneske

På Ventilen i København, hvor man arbejder med ensomme unge, er man noget skeptiske over for, om “kærestejakken” kan hjælpe kærestehungrende singler. Teknologi kan nemlig ikke erstatte menneskekontakt.

– I og for sig synes jeg, det er fint, men man skal ikke begynde at tro, at det kan erstatte menneskelig kontakt, siger Rillo Snerup Rud, der er sekretariatsleder på Ventilen.

– Ensomhed er, at man oplever, man mangler social kontakt og ikke får dækket sine sociale behov. Som udgangspunkt tror jeg ikke, vi når så langt med ikke-menneskelig kontakt, at det kan erstatte menneskekontakt, fortsætter hun.

Læs også: Robotter stormer ind på plejehjemmene

Jakken er endnu et eksempel på, hvordan teknologi kan bruges til at simulere menneskekontakt. Et andet eksempel er den japanske robotsæl Paro, som er designet til at hjælpe ældre mennesker ved at reagere, når de kæler og aer det hvide pelsdyr.

Se “kærestejakken” i aktion her