Kan din hund ses i mørket?

Pas på din bedste ven - hunden - i den mørke vintertid.  Foto: Dansk Kennel Klub
Pas på din bedste ven – hunden – i den mørke vintertid.
Foto: Dansk Kennel Klub

Den mørke tid, som vi går i møde, betyder, at vi selv skal sørge for at være synlige i trafikken. Der er automatisk lys på din bil, jernhestens lygter er du efterhånden blevet god til at huske men hvad med familiens firbenede ven?

De seneste tal fra Falck og Dyrekassen viser, at der er 84 procent flere hunde, som bliver påkørt om vinteren i forhold til sommeren.

– Derfor er det en rigtig god idé med reflekstøj/dækken på hunden og noget lys f.eks. i halsbåndet, fortæller Vibeke Knudsen, Kommunikationskonsulent i Dansk Kennel Klub.

Hvis man lufter hund de steder hvor der ikke er et fortov, så skal man huske at gå i den rigtige side af vejen – det vil sige imod trafikken.
Vibeke Knudsen, Kommunikationskonsulent, Dansk Kennel Klub

Husk dig selv og trafikrådene
Når du lufter hunden i vintermørket, er det ikke kun din følgesvend, som skal være synlig. Det er nemlig også vigtigt, at du selv bærer reflekser eller lys, og samtidig husker de gode gamle trafikråd:

– Hvis man lufter hund de steder hvor der ikke er et fortov, så skal man huske at gå i den rigtige side af vejen – det vil sige imod trafikken, forklarer Vibeke Knudsen.

Hun råder yderligere folk til at gå med hunden på indersiden, sådan at hunden er længst væk fra bilerne.

Reflekser i byen og lys på landet
Lufter du hunden inde i byen, hvor der er bedre oplyst, så kan du nøjes med en snor og en refleksvest til din pelsede ven. Men du skal ikke ret langt væk fra byen, før det måske ikke er nok.

Så snart du er ude et sted hvor der er mørklagte områder, så bør hunden også have lys på.
Vibeke Knudsen, Kommunikationskonsulent, Dansk Kennel Klub.

– Går du helt inde i byen, så er det bedre oplyst. Men mellem to lygtepæle i et villakvarter, kan du og hunden godt være rigtig mørklagt, fortæller Vibeke Knudsen.

Læs også: Vandhunde i snor møder kritik

For lige så snart du bevæger dig ud, hvor der er længere mellem lygtepælene, så bør du tilføje ekstra udstyr til kæledyrsgaderoben:

– Så snart du er ude et sted hvor der er mørklagte områder, så bør hunden også have lys på, siger Vibeke Knudsen.

Pas på andet trafik
Det er ikke kun biler i trafikken, som kan være til fare for din hund.

– Hvis man færdes et sted, hvor hunden går løs, så skal man være opmærksom på andet trafik. Det vil sige ikke kun biler, men også f.eks. mountainbikere som er ude og dyrke sport efter arbejde, fortæller Vibeke Knudsen.

Forskellige versioner af refleksveste og lys til halsbånd, kan købes i de fleste dyreforhandlere.