København frygter tyveri af ældres nøgler

En systemnøgle til omkring 1500 svage københavnske ældres såkaldte nødbokse kan være havnet i de forkerte hænder. Politiet er i gang med at undersøge sagen, siger områdeleder Signe Grauslund fra Københavns Kommune.

Foreløbig ved kommunen, at der er forsvundet seks nøgler til ældre hjemmehjælpsmodtageres boliger.

– Lige for øjeblikket undersøger vi sammen med politiet, hvordan denne her person har fået adgang til nødkaldsboksen. Er de blevet brudt op eller er der tale om, at personen har fået fat i nøglen, siger hun.

Nødkaldsboksene indeholder nøgler til svage ældre borgere, som har en nødkaldsknap, de kan bruge, hvis de får akut brug for hjælp.

– Det er typisk borgere med et svagt helbred og et lavt funktionsniveau, som i givne situationer ikke har mulighed for at åbne døren, hvis de har brug for hjælp. Det kan typisk være, hvis de er faldet, siger Signe Grauslund.

Kommunen er nu i gang med at undersøge, om der er forsvundet flere nøgler i de ældres nødbokse. Indtil videre er der forsvundet seks, og her har de ældre fået omkodet låsen.

– Samtidig inddrager vi alle andre nøgler fra nødboksene og opbevarer dem på et sikkert sted, så vi giver borgerne den ekstra sikkerhed om, at de kan være trygge ved, at der ikke er en nøgle i de forkerte hænder, siger hun.

Hun kan endnu ikke svare på, hvad kommunen vil gøre, hvis der er tale om en opbrudt lås, eller hvad det vil koste kommunen at omkode låsene.

Københavns Kommune blev opmærksom på problemet, da en ældre hjemmehjælpsmodtager med en nødboks mandag aften så en ukendt person åbne nødboksen og fjerne en nøgle.

Det er langt fra første gang, at udspekulerede tyve er gået efter kommunale nøgler.

I maj 2011 stjal tyve nøgler og alarmkoder til 250 østjyske institutioner, og i januar 2011 måtte Hillerød Kommune udskifte låsene i 622 nøglebokse til ældre efter et muligt tyveri.

/ritzau/