Kend dine grøntsager og undgå forkølelsen

Foto: Morguefile.com
Foto: Morguefile.com

Mange kender vanens magt når man står i supermarkedet, og det ender med, at den sædvanlige samling af tomater, agurker og salat ryger i kurven. Men det er vigtigtere, end man måske lige tror at spise mange forskellige slags grøntsager. Det betyder nemlig rigtig meget for sundheden og helbreddet, forklarer, ernæringsekspert og forfatter, Marie Steenberger.

– Man rager nemmere sygdomme til sig, og man bliver hurtigt forkølet, siger hun.

Kroppen har brug for mange forskellige vitaminer, for at have det godt, og de findes i forskellige grøntsager. Hvis kroppen ikke får vitaminerne, så svækker det immunforsvaret, og så bliver man nemmere syg, siger hun.

Tommelfingerreglen er at man altid kan tænke, at man skal have så mange forskellige farver på tallerken som muligt.

Marie Steenberger, ernæringsekspert og forfatter.

Danskerne er vanemennesker, når det kommer til grøntsager, de har nemlig rigtig svært ved at variere deres grøntsager, viser ny undersøgelse foretaget af GFK for Gartneribrugets afsætningsudvalg.

Undersøgelsen er lavet af et forbrugerpanel med 1413 deltagende, der er demografisk svarer til et “mini Danmark”. Hele 30 procent svarer, i undersøgelsen, at de har problemer med, at de ikke kender nok grøntsager, eller ved, hvordan de skal tilberede dem. Desuden føler 43 procent, at de i det hele taget har svært ved at variere grøntsagerne, viser undersøgelsen.

Læs også: Danskerne er blevet deres egne sundhedseksperter

Hele farvepaletten skal i gang

– Hvis det er som det typisk er, at folk spiser tomat, agurk og salat. Så er det jo grøntsager, der indeholder en hel del væske og knap så mange koncentrede vitaminer, mineraler og fibre, siger Marie Steenberger, der er uddannet ernærings og husholdningsøkonom.

Gode råd til at slippe for efterårsforkølelsen:

Spis grøntsager med mange A-vitaminer:

  • Gule grøntsager
  • Gulerødder
  • Hokkaido græskar

Spis grøntsager med mange C-vitaminer:

  • Rodfrugter
  • Kartofler
  • Peberfrugter

Det betyder man går glip af fibre og forskellige vitaminer, der er vigtige for kroppen. Det er derfor vigtigt at man spiser mange forskellige grøntsager, da de alle indeholder forskellige slags vitaminer, siger hun og giver et godt råd:

– Tommelfingerreglen er at man altid kan tænke, at man skal have så mange forskellige farver på tallerken som muligt.

Ideen om at skulle huske at spise bestemte grøntsager på bestemte årstider, er urealistisk for mange, især når man ikke kender grøntsagerne. Det kan derfor være meget udfordrende, at variere grøntsagerne efter det. Derfor er skal man i stedet huske at nå hele farvepaletten rundt, siger hun.

Samtidig skal man også huske at spise grøntsager med højt fiberindhold, som fx ærter og avokado.

Læs også: Sådan får du mest ud af dine grøntsager i haven

Nye madvaner

Rigtig mange har faste madvaner, som kan være rigtig svære at ændre, forklarer Naja Buono Stammer, Ph.d.-studerende i Forbrug, Bioetik og Regulering.

– Det der er udfordringen, når man skal ændre de her vaner er, at man ikke bare kan fortælle folk: “Hey i burde gøre noget andet”, siger hun.

Der skal i stedet nogle praktiske tiltag til, der kan påvirke folk til, at se de nye grøntsager, når de går rundt i supermarkederne. Det handler om, at man hurtigt får en bestemt ide om, hvad der smager godt og så bliver det hurtigt en indgroet vane, uddyber hun.

– Når man spørger folk hvorfor de køber noget bestemt, har de ikke noget svar på det. Det er bare det de plejer og som de synes smager godt, siger hun.

Naja Buonu Stammer foreslår, at man i stedet skal forsøge at gøre det praktisk og nemt at vælge noget nyt. Et eksempel kunne være, at man laver nemme pakkeløsninger. Hvor man samler nogle forskellige grøntsager i en pose, og beskriver hvordan forbrugeren skal bruge dem, forklarer hun og uddyber, at det også er noget hun føler supermarkederne gør mere og mere.

Jens Juul Nielsen, Informationsdirektør hos Coop, fortæller også, at de hos Coop også har taget initiativer for at bringe nye grøntsager hjem i danskernes hjem. De leverer kasser med forskellige grøntsager til forbrugerne, hvor der kommer vejledende opskrifter med.

Se nogle af de mest fiberrige grøntsager og vitaminbomber i galleriet her: