Kendt olding udgiver ny cd

Ikke alle danskere kender Dame Vera Lynn, men i Storbritannien har hun en helt særlig symbolsk betydning.  flickr.com
Ikke alle danskere kender hende, men i Storbritannien har hun en helt særlig symbolsk betydning.
flickr.com

I sidste uge kunne Vera Lynn med ærestitlen Dame passende markere sine 97 år ved at annoncere, at hun vil udgive en ny cd. NetAvisen har i den forbindelse lavet en tidslinje med masser af god musik og historie.

På tidslinjen er hendes største hit “We’ll Meet Again” blandt andet at finde.

Hendes storhedstid ligger tilbage til, da hun sang og spillede numre på radioen for de britiske soldater under Anden Verdenskrig. Men nu vil ”The Forces’ Sweetheart”, som hun bliver kaldt, altså markere 70-året for de Allieredes invasion af Normandiet med en cd til sommer.

I Danmark er Dame Vera Lynn hovedsageligt kendt blandt den ældre del af befolkningen, og hun har blandt andet spillet med i den danske film fra 1962 Venus fra Vestø med Malene Schwartz og Dirch Passer.

Man skal tænke på, at hun kom frem i en tid, hvor den teknologiske udvikling lå lige til at skabe sådan en personlighed som hende. Andreas Riis Mandrup, kandidat i musikhistorie

Stadig stor popularitet i hjemlandet

Dame Vera Lynn har en helt særlig plads i det britiske folks hjerter, men for David Dutton, formanden for The Dame Vera Lynn Appreciation Society, er hendes betydning uvurderlig.

– Jamen, du spørger jo til Storbritanniens vigtigste kunstner, der ikke bare holdt moralen høj hos det britiske folk under Anden Verdenskrig, men endda i en alder af 92 var i stand til at sælge flere cd’er end The Beatles og blive nummer 1 på de britiske hitlister. Hun er ikke bare en fantastisk sanger, der har givet millioner af pund til velgørenhed. Hun er uden tvivl vores lands stolthed, og det har hun været det meste af sit liv, fortæller han på engelsk som svar på NetAvisens henvendelse. 

David Dutton henviser i beskeden til hendes opsamlings-cd, der blev nummer et i 2009. Det gjorde hende til den ældste britiske kunstner, der har toppet cd-hitlisten.

David Duttons navnebror David Harrop, ligeledes fra The Dame Vera Lynn Appreciation Society og ejer af Manchester Postal Museum, sender stolt NetAvisen billeder af de Vera Lynn-breve, som han har anskaffet sig på auktioner. Han ejer både et julekort og et fanbrev.

Vera Lynn har med sin fanpleje gjort meget for sit image.  Billede: David Harrop
Vera Lynn har med sin fanpleje gjort meget for sit image.
Billede: David Harrop

Symbol på godt og ondt

Andreas Riis Mandrup er kandidat i musikhistorie  og forfatter til flere artikler om Dame Vera Lynn. Hans interesse i hende er dog hovedsageligt akademisk, da Vera Lynn for ham netop er det perfekte eksempel på en personlighed, hvor musik og historie mødes.

Han forklarer, at ikke alle forbinder Dame Vera Lynn med noget positivt på grund af hendes rolle som symbol for de britiske soldater både i Anden Verdenskrig og Falklandskrigen.

For eksempel i “The Wall” af Pink Floyd findes nummeret “Vera Lynn”. I det synger forsangeren Roger Waters, der mistede sin far under Anden Verdenskrig: “Does anybody here remember Vera Lynn? How she said that we would meet again som sunny day?”

Andreas Riis Mandrup forklarer:

– Roger Waters fremstilling af hende bygger på fremmedgørelse, da han jo aldrig kom til at møde sin far igen, sådan som hun ellers sang i sit store hit “We’ll meet again”.

Læs også: Vi gider ikke at se musik på tv

Nye tider

Så vil vi nogensinde se, at sangerinder som Beyonce eller Mariah Carey får en lignende rolle? Tiden er måske løbet fra den slags samlende figurer, forklarer Andreas Riis Mandrup.

– Man skal tænke på, at hun kom frem i en tid, hvor den teknologiske udvikling lå lige til at skabe sådan en personlighed som hende. Radioen havde fået sit gennembrud et par år tidligere, grammofonen var blevet almindelig, og det kunne man benytte til at skabe den her slags minder, siger han.

Britiske medier har i sidste uge været oversvømmet med nyheden om Vera Lynns cd, der vil indeholde både gamle og nye numre.