Skrevet af: Line Høvik Søby, Kasper Fomsgaard Nielsen & Camilla Bidstrup Møller.
Torsdag formiddag troppede hundredvis af københavnere op på Nørreport station – og det var ikke kun for at tage toget. Det var nemlig International Stop Madspild Dag, og der blev delt 100.000 rundstykker ud, der ellers stod til at blive smidt ud.
Peter Haugelund er daglig leder for Det Runde Bord, der var medarrangør til brød-uddelingen. Han var meget tilfreds med, at der i dag kom handling bag løftet om at stoppe madspild.
– Der handler om at være do’ers, for der er rigtigt mange ”snakkere”. Der er mange, der sidder med deres årshjul og excel-ark, sagde Peter Haugelund.
Brødet blev doneret af industribageriet La Lorraine.
Uddelingen blev arrangeret af Stop Madspild Lokalt og Det Runde Bord.
Andre samarbejdspartnere var Inco Cash & Carry, Frode Laursen Gruppen, AVIS Biludlejning og Sharing Cph.
Det resterende brød blev doneret til Røde Kors og ukrainske flygtninge.
Danmark er blandt de dårligste
I 2021 blev der smidt 814.000 ton mad ud, der ellers kunne være blevet spist, og Danmarks husholdninger ligger ifølge FN på tredjepladsen over dem, der smider mest mad ud. Det synes Veronica, der var mødt op til dagens arrangement, er for dårligt.
– Jeg synes, der burde være meget mere fokus på at stoppe madspild.
Hun synes dog ikke, at indsatsen i dag er fokuseret nok. Hun håber på, at mindre mad vil gå til spilde og i stedet mætte de maver, der står og mangler noget at spise.
– Man kunne måske godt have givet maden til nogle, som har mere brug for det. For eksempel til fordel for studerende eller hjemløse.
Peter Haugelund er enig i, at der skal gøres mere for at hjælpe dem, der har svært ved at brødføde sig selv – og det gør man ikke ved at sidde bag computeren, mener han.
– Det er enormt svært at spise et excel-ark. Jeg tror i hvert fald ikke, at det smager særligt godt, sagde Peter Haugelund.