Kørelærer med opsang: Min kæreste forsørger mig

Selvom trafikken fortsætter i Gladsaxe Kommune, så er det ikke kommunens køreskoleelever, der optager vejene. De må vente til den 12. april.
Foto: Kasper Kronborg Jensen, NetAvisen.

Den 6. april 2021 slog landets liberale erhverv igen dørene op for kunder for første gang siden december 2020, men i Gladsaxe må de fortsat se tiden an. Den 30. marts 2021 vurderede regeringen i samarbejde med Epidemikommissionen, at Gladsaxe Kommune og fire andre kommuner havde en for høj smitteincidens til at genåbne den 6. april. Men tager Gladsaxes borgere en tur til nabobyen, kan de sagtens blive klippet eller tage køretimer. Det giver ingen mening, mener Michael Larsen fra ‘Michaels Køreskole’ i Gladsaxe.

Læs også: Direkte link til Statens Serum Instituts coronatal

– Halvdelen af mine elever bor i Københavns Kommune, og jeg bor selv i Gladsaxe. Bare fordi mit teorilokale ligger i Gladsaxe, må jeg ikke åbne. Hvis mine elever gik på en køreskole 100 meter længere nede ad Søborg Hovedgade, måtte de godt få undervisning, selv hvis de boede i Gladsaxe, siger Michael Larsen.

Regeringen og Epidemikommissionens vurdering sker på baggrund af tal fra Statens Serum Institut, hvor Gladsaxe Kommune d. 30. marts havde det næsthøjeste smitteincidens i landet med næsten 250 per 100.000 borgere. Den 8. april er tallene blevet opdateret, hvor Gladsaxe ligger med et smitteincidens på 120,3 per 100.000, hvoraf 83 personer er bekræftet med COVID-19. Selvom smittehyppigheden er faldet, må Michaels køreskole vente med at åbne. Det er noget, der efterhånden irriterer køreskoleejeren.

Fakta om Gladsaxes coronasituation

  • Smitteincidens siden den 27. januar 2020: 6.606,0
  • Bekræftede smittetilfælde siden den 27. januar 2020:4.557
  • Testede pr. 100.000, siden den 27 januar 2020: 85.868
  • Tallene opdateres jævnligt

Kilde: Statens Serum Institut

-Det er umuligt rent økonomisk at eksistere med så lang en nedlukning. Jeg klarer mig kun, fordi min kæreste forsørger mig. Mine elever skal alligevel vise en negativ coronatest for at komme ind i teorilokalet eller skolevognen. Hvad er coronapasset så værd? Jo før genåbningen sker, jo bedre, siger Michael Larsen.

Liberale erhverv udkonkurrerer hinanden

Epidemikommissionen begrundede deres beslutning med, at en testkorrigeret incidens på over 150 i Gladsaxe var for høj til at genåbne.

– I Epidemikommissionens rådgivende vurdering d. 25. marts 2021 har kommissionen bemærket, at genåbning af liberale erhverv også vil have en effekt på smittespredning, og at det formodes at kunne bidrage til at reducere smitten, hvis genåbning af de liberale erhverv udskydes, fremgår det af kommissionens vurdering.

Læs også: Læs Epidemikommissionens vurdering her

Men det er en uretfærdig beslutning, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark, der organiserer de små og mellemstore virksomheder. Det er konkurrenceforvridende for virksomheder i de lukkede kommuner, når virksomheder på den anden side af kommunegrænsen har åbent.

– Hvis regeringen mener, at coronapasset reelt gør en forskel, må det være fordi, de mener, at man med coronapasset kan undgå smitte i liberale erhverv. Og så giver det jo ingen mening at lukke ned. Det er ikke fair, og hvad værre er, det har ingen betydning for smittespredningen. Tværtimod vil det få borgerne i de nedlukkede kommuner til at valfarte til nabokommunen for at komme til frisøren, lyder det i et skriftligt svar fra Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark.

En anden køreskole i Gladsaxe, nemlig Jans Køreskole, er også nedlukket. Tager køreskoleelever turen tre minutter ud af byen, fra ‘Jans Køreskole’ til nabokøreskolen, ‘Borgens Køreskole’, kan de sagtens modtage undervisning. Det er ugennemtænkt, mener Jan Juel-Brockdorff fra ‘Jans Køreskole’.

– Det er urimeligt med en nedlukning af køreskoler, når den nærmeste, cirka 600 meter fra os, må holde åbent, understreger Jan Juel-Brockdorff.

‘Jans Køreskole’ og ‘Borgens Køreskole’ ligger begge på Søborg Hovedgade, men Borgens Køreskole har postnummer i Dyssegård, mens Jans Køreskole har i Søborg. Derfor har Borgens Køreskole mulighed for at åbne, og det er ikke fair, mener Jakob Meinertz, der arbejder ved Borgens Køreskole.

– Jeg føler da helt klart med de køreskoler, som er lige på den anden side af kommunegrænsen. Det giver ikke så meget mening, men det er nu engang loven. Det er i sidste ende postnummeret, der afgør det. Der er mange regler, som er helt hen i vejret i forhold til corona, siger Jakob.

Genåbning deler vandene

Ifølge professor ved institut for Folkesundhedsvidenskab, Flemming Konradsen, er nedlukningen ikke uden grund. Det vil få konsekvenser, hvis man åbner for tidligt i de fem kommuner.

– Frygten er, at en genåbning vil øge smittespredningen. Ved at udskyde genåbningen i Gladsaxe, mindskes det samlede aktivitetsniveau i kommunen. Der vil sikkert være nogle, der bevæger sig over til nabobyen, men det samlede antal personer, der vil bevæge sig ud, vil være mindre. Lukker man ikke ned, ender man med at skulle lukke hele Danmark ned igen. Det vil være for omkostningsfuldt, siger Flemming Konradsen.

Men står det til Michael Larsen, så er der ingen tvivl om, hvad regeringen bør gøre.

– Vi bør genåbne, så vi kan undgå de mange konkurser, store skatte- og momsregninger, der venter. Det er måske flot med hjælpepakker, men de kommer alt for sent. Vi vil alle blive glade for en genåbning. Det giver ingen mening at lukke liberale erhverv i Gladsaxe, siger Michael Larsen.

Foreløbigt er de liberale erhverv i Gladsaxe Kommune lukket til og med den 11. april 2021.

Sådan gjorde vi: Journalisten besøgte Gladsaxe Kommune for at tage billeder til artiklen. I den forbindelse mærkede journalisten, hvordan gadebilledet bar præg af tomhed og lukkede butiksgader, mens nabobyens virksomheder genåbnede efter coronanedlukning. Journalisten ønskede at undersøge et problem om, at nogle liberale erhverv kan risikere at blive udkonkurreret af andre virksomheder. Hertil er der blevet foretaget interviews både skriftligt og mundtligt.