Brok, falske sygemeldinger eller grimme ord om chefen på Facebook. Det kan føre til en fyrreseddel, lyder det fra fagforeningerne. Rigtig mange kommer i klemme over noget, som de har skrevet på det sociale medie, og særligt unge får skrevet kommentarer, som chefen reagerer på. Jurist i fagforeningen Krifa Mathias Nielsen mener, at vi ser en stigning i antallet af fyringer, på grund af noget, som folk har skrevet på de sociale medier.
– Hvis man ser på unge under 30, som bliver uretmæssigt afskediget, er antallet, der bliver fyret på grund af deres adfærd på sociale medier stigende, vurderer han.
Sygemelding og på bar
En hyppig årsag til konflikter på arbejdspladen er, hvis en ansat om morgenen melder sig syg på arbejdet, og senere skriver en opdatering, hvor personen er ude. Her kan der blive rejst spørgsmål om personens troværdighed, og ende med en fyring, fortæller jurist Mathias Nielsen.
Forhandlingssekretær i 3F Kenneth Novak oplever også flere af den type sager. Han mener ikke, at der er nogen tvivl om, at der er sket en stigning i de sager, der involverer kommentarer på Facebook fra ansatte på arbejdspladen.
Chefen finder sig ikke i kritik
Ansættelseschef Flemming Dresen i Dansk Arbejdsgiverforening mener ikke, at stigningen, i sager hvor folk bliver fyret på grund af Facebook, kommer som en overraskelse.
– Jeg er ikke overrasket over, at man ser det her. Men det er da ikke sådan, at chefer ikke laver andet end at sidde og kigge på de ansattes Facebook profiler, fortæller ansættelseschefen.
Flemming Dresen mener, at ansatte har ret til at ytre sig, også når det handler om arbejdspladsen.
– Facebook er jo et åbent medie, så om man råber noget ud på torvet, eller skriver det på Facebook, det er principielt det samme. Så det afhænger jo af, hvad man skriver. Det handler om den måde man skriver det på, mener han.
Sager, hvor folk bliver afskediget på grund af illoyalitet overfor virksomheden, dukker oftere og oftere op hos fagforeningerne. Mathias Nielsen forklarer, at sådan nogle kommentarer kan gøre rigtig mange chefer irriteret.
– Hvis nu du skriver at din arbejdsgiver er en kæmpe nar eller hvis din løn er forsinket, så giver det et dårligt billede udadtil, hvilket kan være fyringsgrundlag, mener han
Fagfolk rådgiver de unge
Ifølge Mathias Nielsen skyldes stigningen i Facebook-sager, at den generation som er vokset op med internettet, er dem, som kommer ind på arbejdsmarkedet nu.
– Vi forsøger blandt andet at rådgive unge om den her problemstilling i vores medlemsblad. Vi har også nyhedsbreve vi sender ud, hvor vi prøver at ”opdrage” den her gruppe unge, ved at informere om, at det jo ikke kun er dine venner der kigger med, understreger han.
Det samme gør man i 3f, hvor forhandlingssekretæren Kenneth Novak altid advarer de unge om, ikke at skrive noget om deres arbejdsplads på de sociale medier.