Konfirmander skal udstyres med betalingskort

14. Morten Messerschmidt boede i mange år på Dyrehavsbakken. Foto: en.wikipedia.org

– Det er oplagt at udstyre de unge med et betalingskort, som kan erstatte i hvert fald de store kontantbeløb og dermed skabe mere tryghed for de unge såvel for deres forældre på Blå Mandag, siger Lars Møller, bankdirektør i Spar Nord.

Spar Nord har netop søsat en kampagne, der skal udstyre op imod 5.500 konfirmander med betalingskort ud fra ambitionen om at gøre blå mandag kontantløs.

Hvis konfirmander med kontanter på lommen bliver udsat for lommetyveri, vil pengene være tabt. Et betalingskort kan spærres og det kan være svært for tyvene at bruge pengene derpå

Hans Peter de Place Hansen, Det Kriminalpræventive Råd

Leif Lind Simonsen, pressechef for Spar Nord, uddyber, at de unge med et betalingskort desuden er bedre stillet, hvis de alligevel skulle blive udsat for lommetyveri.

– Konfirmationen er en kristen højtid, men vi ser også på det som en økonomisk højtid. Det er første gang, at de unge for alvor får penge mellem hænderne, og de får nu et større behov for at administrere de store tilgivne værdier og summer. Det kan MasterCard Debit hjælpe med. På denne måde undgår de at blive ofre for de lommetyve, der meget gerne vil have fingrene i deres kontanter. De undgår ikke nødvendigvis at blive bestjålet, men sker det, så har de bare flere muligheder for at blive holdt skadesfrie.

Hans Peter de Place Hansen fra Det Kriminalpræventive Råd, bifalder initiativet fra Spar Nord.

– Jeg vil vurdere, at dette udspil har en forebyggende effekt i forhold til kriminalitet. Hvis konfirmander med kontanter på lommen bliver udsat for lommetyveri, vil pengene være tabt. Et betalingskort kan spærres, og det kan være svært for tyvene at bruge pengene derpå.

Det Krimanalpræventive Råd anbefaler, at når de unge bevæger sig rundt i byen, er det vigtigt, at de holder sammen i grupper, ikke har for mange kontanter på sig og har deres mobiltelefoner åbne. Det giver en tryghed både for de unge og for forældrene.

Læs også: Konfirmander går efter kolde kontanter

Ifølge Politiets Centrale Nøgletal blev der i 2015 anmeldt over 30.000 tyverier fra lommer og tasker, og en del af dem blev begået mod unge i konfirmationsalderen. Forsikring & Pension peger på, at tyvene typisk går efter værdigenstande, der er lette at omsætte som eksempelvis mobiltelefoner, smykker og kontanter, og her er konfirmanderne i risikogruppen, hvis de har større beløb på sig, når de skal fejre blå mandag. Det får nu Spar Nord til at arbejde målrettet på at gøre årets konfirmander kontantløse.

8 procent i rente

Spar Nord tilbyder i år årets konfirmander en rente på 8 procent ved indskud op til 15.000 kroner. Renten gælder frem til december 2016, og tilbuddet gælder både traditionelle konfirmander samt de såkaldte nonfirmander.

– Når du opretter en konfirmandkonto i Spar Nord, får du ud over betalingskortet i form af et MasterCard Debit også 8 procent i rente på dit indskud. Det er langt højere end almindelige indlånsrenter, så i vores optik er der mange gode grunde til at oprette en konfirmand-konto med et tilhørende betalingskort i god tid inden Blå Mandag, lyder det afsluttende fra Lars Møller.

Det samlede antal af konfirmander og nonfirmander er i 2016 på omkring 65.000, og heraf forventer Spar Nord, at omkring 5.500 vil oprette en konfirmand-konto i Spar Nord.

Faktaboks
Om Spar Nord

Med flere end 395.000 kunder, 1.538 medarbejdere og 70 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark.

Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og leverede i 2015 et overskud før skat på 1.074 millioner kroner.

Spar Nord ejes af cirka 117.000 aktionærer.

Kilde: Ritzau