Kontrol demotiverer offentlige ansatte

kollega
For meget kontrol gør de ansatte demotiverede. Det viser ny forskning. Foto: MorgueFile

Mere papirarbejde gør de ansatte demotiverede. Det skyldes, at papirarbejdet opfattes som kontrol, viser en ny undersøgelse tænketanken KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning

KORA har samlet en række forskellige undersøgelsers resultater og de peger i samme retning.

Forskning fra KORA:
– Undersøgelserne er foretaget af 3 forskere ved KORA:
Nicolai Kristensen, Lene Holm Pedersen og Lotte Bøgh Andersen
Undersøgelserne viste at:
– For høje dokumentationskrav havde negativ virkning på de ansatte
– SOSU-hjælpere, der følte en høj grad af mistillid til deres hverv, havde mere sygefravær.
– De ansatte bliver mindre effektive fordi de føler sig demotiverede
Forskningen er endnu ikke blevet endeligt publiceret.
Kilde: kora.dk

– Hvis en offentlig ansats arbejdsglæde primært er drevet af at gøre en god samfundsmæssig indsats, er der risiko for, at motivationen daler, når hun oplever, at hun bliver underlagt kontrollerende styring, lyder det i undersøgelsen.

Forbundsformanden for FOA, Dennis Knudsen, ser også det problematiske i øget kontrol i det offentlige:

–  Der er kommuner, der oplever, at de bliver styret mere og mere detaljeret. Det betyder også i sidste ende, at rammerne for de ansatte for at kunne bruge den faglighed, den viden, det skøn, den erfaring, de har i rygsækken, når de står ansigt til ansigt med en borger, jo tilsvarende bliver slaveri, når kommunernes rammer bliver slaveri, siger Dennis Knudsen.

Læs også: Bureaukratillid

Samme tendenser så forsker i arbejdsmarked og offentlig administration ved Roskilde Universitet Agnete Meldgaard Hansen også i sine case-studier i ældreplejen. Hun fandt frem til, at de ansatte følte sig demotiverede ved øget kontrol.

– Og så er det også det aspekt, at man ikke oplever dokumentation af arbejdet og registrering af tid og ydelser som sin kerneopgave, tilføjer Agnete Meldgaard Hansen til sine forskningsresultater.

Tilbage i september sidste år publicerede Produktivitetskommisionens deres ”Analyserapport 3”, hvis resultater også viste, at færre krav og mindre kontrol ville øge motivationen hos de offentlige ansatte.

Læs også: Bureaukratiet æder sig ind på de varme hænder 

Men selv om de mange undersøgelser peger i samme retning, er det ikke den vej regeringen har valgt at gå. Og det på trods af at var regeringen lovede mindre kontrol i deres regeringsgrundlag. Dennis Knudsen ser det som alarmerende, at regeringen, trods undersøgelserne, har indført mere bureaukrati i det offentlige de seneste år.

Han mener, at det er stærkt bekymrende og, at man skal gøre op med den mistillid, der hersker til det offentlige.

– Det kommunale selvstyre skal fungere og det kommunale selvstyre er også forudsætning for, at de kommunale ansatte kan blive sluppet fri, fortæller Dennis Knudsen.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører har ikke ønsket at kommentere sagen.