Vi netdater, fordi vi vil have kontrol

Seniordating.dk for personer over 50 år, Hot.dk for unge mennesker og Kristendating.dk for folk med kristne værdier. En halv million danskere benytter sig af de mange datingsider, som lokker flere og flere mennesker til sig. Det seneste år har datingsiderne fået 200.000 nye brugere.

Ifølge psykolog Annalise Rust fra Rigshospitalet hænger det sammen med følelsen af kontrol, når personer sidder foran en skærm og kan vurdere situationen, før de vælger at gå videre med en bestemt person. 

”Hvis man bærer sig fornuftig ad, er der mere kontrol,” udtaler hun. 

  

Annalise Rust forklarer, at kontrollen gør, at netdating–brugere får mulighed for at vælge og vrage, som de har lyst. Den enkelte bruger kan ved et enkelt klik finde den person, der har det udseende eller den baggrund, som den søgende er på udkig efter. 

Kontrol med nærhed

Psykolog Dione Nogueira fra Psykiatrisk Center Frederiksberg bekræfter Annalise Rusts forklaring om behovet for kontrol ved netdating, men kobler det sammen med behovet for at kontrollere nærhed til andre mennesker.   

”Der er et større kontrol behov for dem, der dater på nettet. De vil gerne styre nærheden til folk, de møder, og det kan de gøre på datingsider,” udtaler Dione Nogueira. 

Hun mener, at folk netdater, fordi de kan ”gardere” sig mod nærhed på internettet. En kontrol, som er svær at opnå i den reelle verden, når to mennesker står ansigt til ansigt med hinanden. 

  

Netdating er altså med til, at den enkelte person selv kan styre, hvornår og hvordan en potentiel kæreste kan komme tæt på og skabe nærhed. 

Dione Nogueira forklarer: ”Nærheden kommer i små doser, og man bestemmer selv, hvornår den skal holde helt op.”

Ifølge Dione Nogueira er behovet for kontrol af nærhed opstået som et resultat af, at det danske samfund har mange regler og kontrol med f.eks. institutioner, så danskere er vant til at følge regler og have kontrol. Lige på kærlighedsfronten er der dog ingen regler, og derfor bliver de angste for at komme tæt på andre mennesker, fordi de føler, at de ikke har kontrol over situationen. Det er en af grundene til, hvorfor en halv million danskere vælgere at date på internettet – der kan de nemlig selv kontrollere nærheden. 

Vær varsom 

Netdating er forbundet med en høj følelse af kontrol, men Annalise Rust fokuserer samtidig på, at man skal være varsom med netdating. Det er nemlig ikke altid, at folk kan opfange snyd og løgn, selv om man har kontrol over situationen og kan sige fra, når man har lyst.

  

Annalise Rust råder derfor folk til at holde tilbage med at give personlige oplysninger, da der er en risiko for at personer ikke er dem, som de udgiver sig for at være:

”Der er også en stor risiko forbundet med det, fordi den person man måske har skrevet sammen med nogle gange viser sig at være en hel anden person, hvis man vælger at møde vedkommende.”

Læs også: Dating rykker ind i supermarkedet