Krigsveteran: Nyt udspil ændrer ikke min situation

KFUM’s veteranbo har været Ronnie Schmückers hjem i snart tre år.
Foto: Katrine Quvang

Skrevet af: Katrine Quvang og Magnus Hune

Med korte khaki-bukser, sort hættetrøje og flexfit-kasket ligner Ronnie Schmücker en, der stadig hører til i militæret. Ronnie Schmücker bor på KFUM’s veteranhjem sammen med andre veteraner. Fælles for dem er, at de har ar på sjælen. Nogle med fysiske mén, mens andres skader ikke er åbenlyse.

I dag har mange af veteranerne svært ved at få anerkendt deres mén som arbejdsskade. Det er nemlig en sag, som Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring (AES) skal vurdere.

Ronnie Schmücker er en af de veteraner, der kæmper for at få erstatning. I november 2013 startede arbejdsskadesagen, og den er endnu ikke færdigbehandlet. For ham handler det mest om retfærdighed.

Læs også: TV: Camp Peace – et frirum for hjemvendte veteraner

– Jeg var naiv at tro, at når jeg har en arbejdsskadeforsikring hos min arbejdsgiver, så får jeg også den erstatning, jeg skal have, siger Ronnie Schmücker.

Veteranpakke ændrer intet

Han vurderer, at hans mulighed for erstatning ikke vil blive bedre efter Beskæftigelsesministeriets veteranpakke, som ministeriet fremlagde i starten af september.

Hensigten med pakken er blandt andet, at veteraner får muligheden for en ny lægevurdering, men efter syv afviste sager, stiller det ikke Ronnie Schmücker i en bedre situation.

Veteranpakken

Veteranpakken består af i alt fire initiativer:

  1. Der indføres ret til en speciallægeundersøgelse i de sager, hvor AES vurderer, at veteranens sag om PTSD ikke kan anerkendes
  2. Nedbringelse af sagsbehandlingstiden
  3. Praksisundersøgelse af sagsbehandlingen
  4. Lægeerklæringer skal forbedres

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

AES skal afgøre, hvorvidt der er belæg for erstatning. For Ronnie Schmückers er det endnu ikke lykkedes. AES skal vurdere, at man skal have været i ’exceptionel livsfare’, og det fremgår ikke i hans lægeerklæringer.

– Jeg har papirer fra Forsvaret på, at jeg har været i livsfare. Men det er ikke blevet vurderet, om jeg har været i exceptionel livsfare.

Krigens konsekvenser
Ronnie Schmücker har diagnosen PTSD efter udsendelser til Balkan i henholdsvis 1994 og 2012, hvor han har afmonteret miner. I 2013 – efter den anden udsendelse – bliver han klar over, hvilke psykiske mén første udsendelse har givet ham.

– Jeg fornemmer tunnelsyn og morgenkvalme. Min verden smelter sammen, og jeg har et liv, hvor jeg ikke kan håndtere noget, siger Ronnie Schmücker.

Han har måtte vinke farvel til kone, børn og job. En af hans gode venner fra Forsvaret hænger sig selv på grund af PTSD-lidelser. Det bliver et ‘wake-up call’.

Hvad er PTSD?

  1. PTSD dækker over posttraumatisk stresssyndrom, der er en stressreaktion, som kan opstå efter traumatiske oplevelser, hvor personen har følt sig i livsfare eller hjælpeløs
  2. Personer med PTSD kan have tendens til søvnproblemer, koncentrationsbesvær, sammenfaren og humørsvingninger
  3. Personen med PTSD genoplever den traumatiserende begivenhed enten gennem flashbacks eller mareridt
  4. 1 % af befolkningen lider af PTSD. For soldater, der har været i krig, er hyppigheden på ca. 10 %

Kilde: Sundhed.dk

Læs også: Krigsveteraner bliver behandlet som gladiatorer

En lysere fremtid i sigte

Ronnie Schmücker pointerer, at man står til ansvar for egen skæbne, selvom han godt kunne tænke sig en bedre håndtering af samfundet. Hans tatovering viser budskabet.

– Every man is the artisan of his own life. (Enhver er sin egen lykkes smed, red.).

Reaktionen har været at etablere en bikerklub og prøve at finde meningen med tilværelsen igen. Det handler om at sætte målsætninger. Små skridt af gangen.

I den nærmeste fremtid er planerne på plads. Torsdag den 21. september tager han af sted til et paralympisk arrangement i Canada, hvor han stiller op i styrkeløft.

One Response to "Krigsveteran: Nyt udspil ændrer ikke min situation"