Løbeture i frokostpausen gør medarbejderne stressede

Masser af frugt og grønt skal ifølge de nye kostråd stadig være en væsentlig del af din kost. Foto: MorgueFile
Mange virksomheder indfører sunde initiativer som aktive pauser, sunde frokostordninger og adgang til motion for deres ansatte.
Foto: MorgueFile

Frugtkurve, motionstilbud og sunde frokostordninger. Når virksomhederne starter initiativer, der skal forbedre medarbejdernes fysiske sundhed, tager det ofte fokus fra langt større problemer og gør medarbejderne endnu mere stressede, end de er i forvejen. Sådan siger Annette Kamp, der er lektor på Roskilde Universitet og forsker i bæredygtigt arbejdsliv.

– Det kan føre til dårlig samvittighed over, at man alligevel ikke kan deltage samtidig med, at det kan tage opmærksomheden fra nogle alvorlige problemer med fravær, stort arbejdspres og folk der går ned med stress på grund af dårligt arbejdsmiljø og tidspres, forklarer hun.

Hvis du er bange for at blive fyret, har du også en større risiko for stress og angst og hjertekarsygdomme og hele den tur. Vi skal over de sundhedsproblemer, før vi skal tale den kropslige sundhed alene,
Annette Kamp, Forsker i arbejdsliv ved Roskilde Universitet

Hendes advarsel er en reaktion på en ny undersøgelse, Epinion i går offentliggjorde. Her svarer 80 % af de adspurgte medarbejdere, at de ønsker, virksomheden blander sig i deres sundhed, og størstedelen af dem efterspørger sunde frokostordninger, aktive pauser og sportstilbud.

Undersøgelsen

    Undersøgelsen er gennemført for rådgivningsvirksomheden Alectia som en webbaseret undersøgelse af Epinion

  • Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.025 gennemførte interview
  • Deltagerne er repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover, der arbejder i danske virksomheder
  • Udover sundhed har deltagerne svaret på spørgsmål om ledelse og arbejdsmiljø

 

15 % svarede, at de slet ikke ønsker, at virksomheden blander sig. Og man skal være forsigtige med at sætte stort fokus på særligt motion i arbejdstiden, hvis medarbejderne i forvejen har meget at lave, mener Annette Kamp.

– De fleste synes, det er en rigtig god idé det at gå på trapper, men de har jo ikke tid, når sagerne hober sig op omkring dem og de kæmper med højt sygefravær, siger Annette Kamp.

Arbejdspres og stress er også sundhed
Det skal selvfølgelig ikke betyde, at virksomhederne skal holde sig fra medarbejdernes sundhed, understreger Anne Kamp. Men i Epinions undersøgelse, svarer 92% af fx også, at de er gået på arbejde med symptomer på sygdom, og 33% at de ofte gør det, og arbejdslivsforskeren er træt af, at sundhedsinitiativerne i landets virksomheder altid kun drejer sig om motion eller kost.

Læs også: Vores stress går ud over postbuddet

– Sundhed handler om meget andet end kroppen, og et for højt arbejdspres har bestemt også noget med sundhed at gøre. Vi bliver nødt til at forstå sundhed meget bredere på arbejdspladserne, siger Annette Kamp.

Hun nævner selv ordblindekurser til medarbejdere, der går rundt og frygter at blive fyret på grund af deres skriftlige problemer, som et anderledes eksempel på et sundhedsinitiativ, hvor der bliver tænkt bredere for at forbedre den psykiske sundhed.

– Hvis du er bange for at blive fyret, har du også en større risiko for stress og angst og hjertekarsygdomme og hele den tur. Vi skal over de sundhedsproblemer, før vi skal tale den kropslige sundhed alene, understreger Annette Kamp.

Ikke kun virksomhedernes skyld

Hun understreger dog, virksomhederne ikke skal have hele skylden:

– Det her sundhedsregime, hvor kroppen er i fokus, ser vi jo i hele samfundet, og det er nogle forestillinger og holdninger, vi alle er bærere af. Det er ikke kun virksomhedernes skyld, at det er sådan, men de er med til at skubbe til forestillingen.